Recepti Facebook Recepti Instagram

Najbolj priljubljene omake za žar

Ustvaril dne 4. novembra, 2020

Brez prilog in omak ni žara in piknikov. Nekatere omake so priljubljene tako na piknikih kot tudi sicer. Spodaj preverite katere so najbolj priljubljene omake za žar in kako jih naredite sami.

1. Domača majoneza

Ena od najbolj priljubljenih omak in vsestranskih omak. Z njo lahko tudi marinirate meso, da med peko karamelizira. Dodate ji lahko vrsto začimb in zelišč, da jo naredite še bolj zanimivo. Ker je majoneza v osnovi kombinacija jajc in olja, jo lahko tudi uporabite v pecivih, kot nadomestek za jajca in maščobo.

Kako narediti domačo majonezo, preverite TUKAJ.

2. Domača gorčica

Domača gorčica v le nekaj korakih. Prav tako priljubljena kot majoneza, je gorčica še posebno priljubljena kot dodatek ob jedeh z žara. Odlično pristaja k bolj mastnim jedem in olajša njihovo prebavo – pa še okus je odličen.

Recept za domačo gorčico najdete TUKAJ.

3. Domači ajvar

Brez ajvarja ni piknika. Odlična omaka iz pečene paprike je pripravljena v dobri uri in jo lahko zelo preprosto naredimo kar sami.

Recept za domači ajvar najdete TUKAJ.

4. Tržaška omaka

Še posebno priljubljena na morski hrani, je tržaška omaka nepogrešljiva poletna omaka. Sestavljena iz peteršilja, česna in olivnega olja, se popolno sklada z mediteransko hrano.

Recept za tržaško omako najdete TUKAJ.

5. Harissa

Pekoča čilijeva omaka Harissa izvira iz Tunizije, priljubljena pa je tudi v drugih državah Severne Afrike. Če jo naredite sami, lahko prilagodite stopnjo njene pikantnosti, saj lahko uporabite blažje ali pa zelo pekoče čilije.

Recept za Harisso najdete TUKAJ.

6. Zeliščno maslo

Zmešajte maslo z vašimi najljubšimi zelišči, ohladite in že boste imeli odlično domače zeliščno maslo. Poleg tega, da je to odličen način za shranjevanje svežih zelišč, ki jih imamo poleti v izobilju, je domače zeliščno maslo tudi nepogrešljiv del peke na žaru. Odlično je na sveže pečenih zrezkih in zelenjavi, prav tako pa ga lahko uporabite kot aromatično osnovo, na kateri boste pekli hrano.

Recept za zeliščno maslo najdete TUKAJ.

7. Kečap

Klasika h kateri nimamo kaj dodati. Definitivno pa velja, da je daleč najboljši kečap, domači kečap.

Recept za kečap najdete TUKAJ.