Recepti Facebook Recepti Instagram

Jabolčne radosti Dolenjske

Ustvaril dne 28. septembra, 2020

Jabolka in jesen gresta z roko v roki. Jabolčne pite, zavitki, pečena jabolka, karamelna jabolka, čežane in še in še. Kombinacija vonja po kuhanih ali pečenih jabolkih in cimetu marsikoga v glavi kar ponese v jesen.

V Sloveniji pridelujemo več sort jabolk, med najpogostejšimi pa so Elstar, Jonagold, Idared, Granny Smith, Zlati delišes, Fuji, Pinova, Gala, Topaz in Braeburn. Jabolka naj bi se k nam, pa tudi drugod po Evropi, razširila z Rimskimi pohodi. V srednjem veku so jih začeli gojiti v sadovnjakih, v Valvasorjevem času pa smo pri nas poznali že več kot sto sort jabolk.

Tako priljubljena, da imajo svoj praznik

Kako radi imamo Slovenci jabolka je še posebno vidno na Dolenjskem. Ta gričevnat del Slovenije, je zaradi svoje geografije bolj naklonjen majhnim kmetijam, živinoreji in pa sadjarstvu. Priljubljenost jabolk je tam tako velika, da so jim posvetili kar festival. Že od leta 2000 tako v Dolenjskih Toplicah poteka Praznik topliškega jabolka.

Na festivalu lahko uživate v dolenjskih kulinaričnih izdelkih, si ogledate tekmovanje v najboljšem jabolčnem zavitku in vidite, katero jabolko bo zmagalo na tekmovanju za največje topliško jabolko. Praznik traja tri dni in poteka tretji vikend v oktobru.

Najbolj tradicionalna slovenska jed?

Jabolčni zavitek oziroma štrudelj, dela vsaka mama in vsaka babica. Seveda vsaka od njih tudi naredi najboljšega. Variacij receptov za jabolčni zavitek je mnogo, večini pa je skupno to, da se v vlečeno testo zavije kombinacijo narezanih ali naribanih jabolk, rozin in sladkorja. Tako preprosta, a hkrati zmagovalna kombinacija.

Za vas smo tudi mi pripravili recept za jabolčni zavitek, pri katerem lahko uporabite kupljeno vlečeno testo ali pa ga po našem receptu naredite sami.

Za dober štrudelj se rabi dobra jabolka

Da bo tudi naš domač štrudelj skoraj tako dober kot mamin ali pa babičin, moramo uporabiti najboljše sestavine. Najboljša jabolka so seveda Slovenska. Zato pri Lidl Slovenija skrbijo, da imajo v svojih trgovinah najboljše izdelke Slovenskih kmetov. Tako lahko pri njih kupite slovensko maslo, jabolka, moko, drobtine in še vse ostale sestavine, ki jih potrebujete za najboljši domači jabolčni zavitek. V Lidlu bodo poskrbeli, da so vam kvalitetne sestavine pri roki, vi pa s tem tudi podpirate Slovenske kmete in sadjarje.

Recept za jabolčni štrudelj, ki smo ga pripravili skupaj z Lidl Slovenija lahko najdete TUKAJ.