Recepti Facebook Recepti Instagram

Gorenjska, dežela neskončnih lepot in dobrot

Ustvaril dne 7. oktobra, 2020

Naj bo spomladi, poleti, jeseni ali pozimi – Gorenjska nas vsakič znova navduši s svojimi naravnimi lepotami in prijaznimi ljudmi. Poleti se kopamo v njenih čudovitih zelenih jezerih, kot sta Blejsko in mnogim, zaradi svoje prvinskosti, še lepše, Bohinjsko jezero. Pogled od jezer in travnikov kar sam zaplava med vršace, v visoke Julijce, kjer se bohoti tudi najvišji med vsemi, Triglav. Z obljubo dih jemajočih razgledov nas vabijo, da jih osvojimo in si tudi od zgoraj ogledamo to prekrasno deželo. Pozimi pa se na Gorenjsko odpravimo po smučarske užitke ali zimske sprehode po neokrnjeni beli pokrajini.

Sreča, ki raste iz zemlje

Da, Gorenjci so res srečni ljudje. Pa ne le zato, ker so obdani s toliko naravnimi lepotami. Tudi zato, ker “imajo krompir”, kot v šali radi rečemo komu, ki ima srečo. In Gorenjci ga res imajo, na pretek – krompirja namreč. V teh krajih ga pridno pridelujejo že vse od časov Marije Terezije. Cesarica je že pred več kot 250 leti z dekretom zapovedala kmetom, da naj posadijo krompir, saj jih bo le-ta rešil lakote. Sprva nezaupljivi do te čudne “repe”, so kmetje kmalu spoznali prednosti in sladkosti te poljščine in vse od takrat je zelo čislana hrana, ki je pogosto na krožniku.

Gorenjci imajo tako zelo radi krompir, da mu vsako leto posvetijo ves dan, ko praznujejo praznik Krompirjevo. Na ta dan lahko poskusite vrsto različnih jedi iz krompirja, od slanih, kuhanih in pečenih, do krompirjevih sladic, organizirajo pa tudi krompirjev tek. Pa ne le to, na krompir so na Gorenjskem tako navezani, da so mu v Šenčurju postavili celo spomenik! Ta predstavlja podobo vladarice Marije Terezije, ki je zaslužna, da je to “zemeljsko jabolko” našlo pot v naše kraje.

Tradicija na nov način

Krompir ima v naši kuhinji pomembno mesto. Ni bolj vsestranskega živila, iz katerega lahko pripravimo glavno jed ali prilogo. Ena najbolj priljubljenih prilog, ki se je gotovo spomnite še iz otroštva, je seveda pire krompir. Klasika, ki pa jo lahko z malce domišljije predstavite v popolnoma novi, zanimivi in zelo okusni različici – s česnom in kozjim sirom.

Za pripravo te slastne priloge priporočamo, da uporabite preverjene in domače izdelke najvišje kakovosti iz trgovin Lidl Slovenija. Pri njih najdete pravi slovenski krompir domačih gorenjskih pridelovalcev. Prav tako pa lahko izbirate med domačo zelenjavo in mlečnimi izdelki. Česen v jedi bo tako poskrbel za rahlo presenečenje, a brez neprijetne ostrine, saj ga prej popečemo. Kozji sir pa bo pireju dodal svežino in prilogo naredil še bolj okusno in kremasto.

Izberite le najboljše sestavine, saj te zagotavljajo, da bo končni rezultat res teknil vsem, tudi tistim, ki so morda nezaupljivi do novosti – kot so bili včasih Gorenjci do krompirja.

Recept za pire krompir s česnom in kozjim sirom, ki smo ga pripravili v sodelovanju z Lidl Slovenija najdete TUKAJ.