Recepti Facebook Recepti Instagram

Pire krompir s česnom in kozjim sirom

Čas priprave:

15m

Čas kuhanja:

40m

Skupni čas:

55m

Količina:

4 osebe

Kategorija:

Ustvaril dne 28. septembra, 2020

Pire krompir za sladokusce.

V naši prelepi Sloveniji nam odličnega krompirja ne manjka. Jemo ga na najrazličnejše načine, med njimi je med najbolj znanimi zagotovo pražen krompir. Kar pa jemo prav tako pogosto, pa je pire krompir. Kdo se ne spomni kosil v vrtcih in šolah, ko je bil pire krompir med najbolj težko pričakovanimi obroki. Da pa ne jemo vedno le klasičnega pire krompirja, smo v sodelovanju z Lidl Slovenija za vas pripravili nadgrajen recept za pire krompir. Vanj smo dali pečen česen in pa kozji sir. Pečen česen izgubi svojo ostrino, zato bo navdušil tudi tiste, ki se česna sicer izogibajo. Kozji sir bo pireju dodal svež okus, ki se ga ne boste naveličali. Z receptom lahko eksperimentirate in ga naredite še bolj po svojem okusu. Uporabite lahko star ali pa svež kozji sir, kozjo skuto pa lahko zamenjate za maskarpone, če želite pire, ki je bolj kremastega in blagega okusa. V Lidlu boste zagotovo našli kvalitetne sestavine, ki jih potrebujete za katerokoli variacijo tega recepta.

Recept je nastal v sodelovanju z Lidl Slovenija.

Sestavine

 • 500 g krompirja (olupljenega in narezanega)
 • 2 stroka česna
 • 75 g kozjega sira
 • 40 g masla
 • 75 g pasirane kozje skute (lahko nadomestimo s kremnim sirom ali maskarponejem)
 • sol in poper

Navodila

 1. Oba stroka česna olupimo, damo v manjšo ognjevarno posodico in prelijemo s toliko oljčnega olja, da je česen popolnoma prekrit. Pokrijemo z aluminijasto folijo in pečemo 30 minut na 200°C.
 2. Krompirje operemo, olupimo in narežemo. Skuhamo jih v osoljeni vodi dokler ne postanejo mehki. Krompir dobro odcedimo in zmečkamo.
 3. V kozici raztopimo maslo. Dodamo mu zmečkana pečena stroka česna. Oboje prilijemo krompirju in ponovno premešamo.
 4. Vmešamo še kozji sir in skuto. Mešamo, dokler ne nastane homogena mešanica. Če imamo radi popolnoma gladek pire krompir lahko uporabimo ročni mešalnik, če ne zmešamo vse skupaj na roke.
 5. Uporabimo lahko kozji sir po izbiri. Če nismo prepričani v okus kozjega sira, lahko uporabimo mlad kozji sir in namesto skute uporabimo maskarpone. Za čim močnejši okus po kozjem siru pa lahko naribamo staran kozji sir in dodamo kozjo skuto.
 6. Postrežemo toplo, kot prilogo.