Recepti Facebook Recepti Instagram

Čaj ob peti in polpeti ob polpetih

Ustvaril dne 29. marca, 2018

Še posebej fino je ustvarjati recept, ki ima enotno formulo, sestavine pa izbiramo po navdihu.

Kako bi bilo življenje enostavneje, če ne bi potrebovali jesti. Tako pa moramo s težko prisluženim denarjem v nabavo po živila, poiskati idejo, kaj bi skuhali, vse to uresničiti in položiti na jedilno mizo ter na koncu vso umazano posodo še pomiti. … Ampak ni vse tako naporno in težko. S pravo organizacijo in pristopom do priprave hrane, se lahko ob tem tudi zabavamo. Lucija Šušteršič, trenerka gospodinjskih veščin, z nami deli nekaj idej in razmišljanj o polpetih. 🙂

***

Obožujem kulinarične stvaritve iz ostankov in recepte, kjer nekaj manjka, pa je potrebno nekaj dodati, nadomestiti.  Še posebej fino je ustvarjati recept, ki ima enotno formulo, sestavine pa izbiramo po navdihu.

O polpetih govorim!

Polpeti so nepogrešljiva jed na zalogo v moji kuhinji. Prav nihče ne more trditi, da jih ne mara, saj ga lahko presenetim z nepozabno obliko in različico te zares preproste jedi.

Najbolj enostavno se polpete peče na papirju za peko v pečici (200 stopinj Celzija, dobrih 30 minut), če ne gre drugače tudi v naoljeni ponvi. Edinole nisem povsem prepričana, če se jim potem ne reče kako drugače … Polpetaste pleskavice morda.

Polpeti so v osnovi jed iz mletega mesa. Lahko pa pripravimo križance z naribano zelenjavo ter žitnimi kosmiči. Da vse lepo stoji skupaj pa uporabimo naravna »lepila«. Oblika polpetov ni nikjer posebej določena, zato si lahko privoščite ploščate, okrogle, svaljkaste, špičaste, koničaste, zaobljene.

Najboljši so tisti v obliki manjše, a debelejše pleskavice. Enota za polpet naj bo ena pest mase.

Formula za izdelavo polpetov

1 skodelica glavne zmesi + 1 skodelica dodane vrednosti + 1 enota lepila + začimbe = masa

  • Glavna zmes je mleto meso: svinjsko, goveje, mešano, nojevo, puranje.
  • Dodana vrednost: ovseni kosmiči, ribano korenje, ribana bučka, sesekljane gobe, pivniki (drobljen kruh, riban parmezan, drobtine)
  • Lepilo: jajce, žlica chia semen
  • Začimbe: sol, poper, sveža zelišča, suha zelišča

Vrste polpetov

Pa poglejmo eno od kombinacij … Skodelici mesa, dodamo skodelico ovsenih kosmičev ter zmešamo z jajcem. Posolimo ter pregnetemo.

Za zelenjavne polpete uporabimo kot glavno in dodano zmes ribane bučke. Ker bo tako masa premokra, del bučk nadomestimo s pivnikom – dodamo drobtine.

Pivniki so živila, ki se navzamejo sokov bolj sočne sestavine ter jo uspešno obdržijo za končni okus jedi. Dodamo jajce in začimbe.

Povsem mesni polpeti sestojijo iz dveh enot mletega mesa ter začimb in poljubnega lepila.

Vse ostale kombinacije pa … Uporabite kreativnost in upoštevajte brbončice.

Masa za polpete naj po pripravi vsaj pol ure odleži v hladilniku. Po pečenju pa poljubno. Polpeti so odlična predjed, glavna jed s prilogo ali hladen prigrizek ali popestritev sendviča.

Dober tek!

Lucija Šušteršič, prof. biologije in gospodinjstva, AFP prehranska svetovalka

Iz zakladnice receptov

Polpeti iz prosene kaše

Polpeti iz bučk

Zdravi rjavi polpeti