Recepti Facebook Recepti Instagram

Zgodba originalne kremne rezine

Created by on 27. junija, 2017

Samo ena je prava, ena in edina – originalna blejska kremna rezina! Nastala je tu, pri nas, v restavraciji hotela Park leta 1953.

Zgodba Kavarne Park – hiše originalne kremne rezine

Samo ena je prava, ena in edina – originalna blejska kremna rezina! Nastala je tu, pri nas, v restavraciji hotela Park leta 1953. Zaznamovana s številom 7, ki je… saj veste… pravljično število.

In zdi se, kot da so iz pravljice tudi druge stvaritve naših slaščičarskih in kuharskih mojstrov. V Kavarni Park – Hiši originalne kremne rezine smo po srcu in duši najprej slaščičarji, zato vam bomo v nasprotju z utečenimi pravili najprej predstavili tisto, kar po navadi pride na koncu: sladice.

Originalni kremni rezini smo ustvarili družbo dveh njenih različic v modernejši preobleki (čokoladni in sadni outfit), vse tri pa smo obkrožili z družbo modernih tortnih kreacij, ki vas bodo pustile odprtih ust. Pravilneje: težko se jim boste uprli!

 

Presne, sadne, sočne, pisane, lahke, moderne torte… in ko jih pospremimo še z domačim sladoledom, narejenim iz samih svežih in organsko pridelanih sestavin, vas bo zares poneslo v blejsko pravljico.

Med uživanjem ob najlepšem razgledu na blejski pejsaž se vam bo morda zahotelo še malo posedeti. Prelistajte našo vinsko karto in ob kozarčku vina ali svežega sadnega soka prigriznite katerega izmed hrustljavih sendvičev, ki jih pripravljamo iz lokalnih sestavin. Bi raje solatko ali morda nekaj toplega, ribico ali rižoto z gobami z bližnje Pokljuške planote? Vse kar smo našteli, je kot iz pravljice.

Pa ne zamerite nam, če smo jedi nanizali v obratnem vrstnem redu, kot je to pravilno. Smo pač radi originalni in malce čarobni.

V Kavarni Park – Hiši originalne kremne rezine vas vabimo, da tudi vi ostanete zvesti originalu: samim sebi!

Kremna rezina

Kako je nastala kulinarična zvezda Bleda

Originalna kremna rezina je tista prepoznavna značilnost Bleda, ki v svetu sladokuscev velja za pravo kulinarično zvezdo. Kljub temu, da ima dama že več kot 60 let, je s svojimi okusi še vedno mamljiva mladenka, ki za vedno ostaja sveža in mladostna.

Osebna izkaznica Blejske kremne rezine
Rojstvo: 1953
Kraj rojstva: slaščičarska delavnica Hotela Park na Bledu
Oče: Ištvan Lukačević
Mama: vojvodinska krempita
Lastnosti po slojih od spodaj navzgor: listnato testo, jajčna krema, smetana, listnato testo, sladkorni posip
Mere: 7 x 7 x 7 centimetrov
Kako prepoznamo original? Ko jo položimo na krožnik, se mora celotna kremna rezina zazibati.
Kako preverimo svežino? Ko zabodemo vilice v skorjico, se mora slišati pok.

Oče blejske kremne rezine je slaščičarski mojster Ištvan Lukačević, ki se je na Bled preselil iz Vojvodine. Navdih za to priljubljeno sladico je črpal iz svojih domačih korenin: v receptu za krempito je polovico jajčne kreme nadomestil s stepeno smetano in tako ustvaril sladico, ki še danes pritegne na Bled marsikaterega sladkosneda, v slovenski tradiciji pa je postala skorajda »obvezno darilo«, ki ga družina prinese domov z izleta na Gorenjsko.

Kako nastane originalna blejska kremna rezina

Najprej zamesimo dobro masleno oziroma listnato testo, ga sedemkrat prepognemo in pustimo počivati do naslednjega jutra, potem ga spečemo in ohladimo. Iz najboljših naravnih sestavin naredimo fino jajčno kremo, jo med mešanjem pustimo vreti natanko sedem minut in vroči dodamo sneg trdo stepenih beljakov, nato pa še toplo rumeno maso prekrijemo pečeno ploščo. Ko se krema popolnoma ohladi, nanjo visoko naložimo stepeno sladko smetano in jo nazadnje prekrijemo še z drugo plastjo maslenega testa. Vse skupaj razkošno potresemo z mletim vaniljinim sladkorjem v prahu in ploščo razrežemo na koščke v velikosti 7 x 7 centimetrov.

Zanimivosti o originalni kremni rezini

 • Originalno kremno rezino izdelujemo izključno v slaščičarski delavnici Hotela Park, in sicer na povsem enak način, kot je prvo izdelal Ištvan Lukačević, natančno se držimo originalnega recepta in je po vseh teh letih še vedno natančno istih dimenzij.
 • Za pripravo kremnih rezin uporabljamo izključno naravne sestavine: jajca, moko, sladko smetano, sladkor in maslo. Kremne rezine ne vsebujejo nobenih barvil, konzervansov in drugih dodatkov, zato jih pripravljamo dnevno sveže.
 • S pripravo kremnih rezin v slaščičarski delavnici hotela Park pričnemo že ob peti uri zjutraj. Testo spečemo en dan vnaprej, tako da je zjutraj ohlajeno in ravno prav hrustljavo.
 • Kremne rezine pripravljamo večkrat na dan, ob vikendih, ko je na Bledu največ obiskovalcev, tudi na vsako uro, tako da so zares vsak trenutek povsem sveže.
 • Slaščičarji listnato testo še danes mesijo na roke. Za pripravo testa porabijo dve uri. Pri tem ga večkrat prepogibajo, tako da ustvarijo več plasti. V eni pripravi maslenega testa nastane 144 plasti.
 • Moka za pripravo kremnih rezin mora biti uležana, saj samo tako lahko tvori dovolj čvrst lepek, tako da se vaniljina krema ne sesede.
 • Pri pripravi kremnih rezin je izredno pomembna kakovost sestavin. Slaščičarski mojstri iz Hotela Park so kremne rezine že večkrat pripravljali tudi v tujini, vendar so pri tem vedno uporabili povsem enake sestavine kot doma, sicer kremne rezine niso uspele.
 • Starejše slaščičarke opažajo, da se je kakovost osnovnih sestavin z leti žal spremenila. Tako je bila na primer včasih stepena sladka smetana veliko bolj čvrsta kot danes, zato so jo porabili precej manj.
 • Pri pripravi kremnih rezin morajo slaščičarji dosledno upoštevati recept, tako da natančno stehtajo vse sestavine in jajčno kremo kuhajo ravno prav dolgo.
 • Začetniki imajo pogosto težave pri pripravi in čeprav lahko vsi do pikice upoštevajo recept, kremnih rezin ne znajo vsi pripraviti enako dobro. Skrivnost se skriva v ravno prav stepenemu beljaku.
 • Vodja slaščičarske delavnice poudarja, da skrbno izbira sodelavce, ki jim zaupa pripravo blejske kremne rezine. Pravi, da je za kremne rezine »treba imeti roko« in da jih je treba delati s srcem in predanostjo, sicer niso tako okusne.
 • Kremne rezine ne uspejo, če jih delamo slabe volje ali pod stresom.
 • Slaščičarke iz hotela Park pravijo, da jim kljub dolgoletnim izkušnjam kremne rezine nikoli ne uspejo tako dobro, če jih pripravljajo doma.

Več kot 13 milijonov sladkih pregreh

Vse od leta 1953 v slaščičarski delavnici Hotela Park vestno beležijo pečene maslene plošče iz katerih so nastajale omamne kremne rezine. V več kot 60 letih so izdelali že več kot 13 milijonov originalnih Blejskih kremnih rezin.

Zanje so porabili okoli 380.000 litrov smetane, več kot 863.000 litrov mleka, 6.759.130 jajc, več kot 112 ton moke, več kot 300 ton sladkorja in več kot 78 ton vaniljevega  sladkorja.

Kraj, kjer najbolj teknejo, je še vedno Kavarna Park, to je tista kavarna, ki se diči z najlepšim pogledom na jezero. Tu se proda in poje največ kremnih rezin, čeprav so originalne kremne rezine iz iste slaščičarske delavnice na voljo v vseh hotelih in gostinskih lokalih družbe Sava Hoteli Bled.

Ob lepih spomladanskih in jesenskih vikendih jih spečejo od 2500 do 3500 kosov, še vedno pa slaščičarji pomnijo rekordne vikende v poznih 70-ih letih, ko so pozimi v enem samem koncu tedna spekli tudi do 6000 kremnih rezin. V tem obdobju je Blejsko jezero redno zmrzovalo in zimska idila je privabljala na Bled ogromno obiskovalcev, ki so si poleg drsanja na ledeni ploskvi privoščili še sladko poživitev.

Danes gostje v Kavarni Park poleg kremne rezine radi poskusijo tudi druge dobrote iz tukajšnjih sladkih vitrin, saj Parkovi slaščičarji veljajo za mojstre z največ izkušnjami in slaščičarskega znanja daleč naokoli. Piškoti, pecivo, potice, domače torte in domač sladoled – vse to je obvezen del izleta na Bled. Pravzaprav je Bled idealen kraj za sladkosnedneže, saj si tu lahko vsak privošči najprej sladko pregreho, potem pa se poda na sprehod okoli jezera in tako zlahka porabi tistih nekaj odvečnih kalorijic.

Kremna rezina iz roda v rod

Po Ištvanu Lukačeviču so krmilo v slaščičarski delavnici v hotelu Park prevzele ženske. Najdlje, kar 25 let, je bila na čelu Parkovih slaščičarjev Angela Zupan, ki je svojo slaščičarsko kariero pričela že leta 1967. Zaradi dolgoletnega dela v slaščičarni so jo poimenovali kar »mama kremšnita«.

Pripelji – prevzemi Original – odpelji:  Drive-In kremna rezina

 • Drive-In originalna kremna rezina pri Hotelu Jadran, odcep nasproti GH Toplice
 • Pripelješ, prevzameš, odpelješ
 • Dve pakiranji: darilna škatla ali hladilna vrečka
 • Vse opraviš iz avta
 • Originalen blejski okus v domačem fotelju
 • Ne delajte si skomin – zapeljite v Drive-In
 • Odprto vsak konec tedna od 16.00 do 20.00, razen v primeru dežja

Skoraj obvezen del vsakega izleta na Gorenjsko je tudi postanek na Bledu, kjer si na terasi Kavarne Park z najlepšim blejskim razgledom privoščimo kavico in originalno blejsko kremno rezino. Po navadi si jih nekaj naročimo še za pot ali pa jih odnesemo domačim. Če nimate časa za postanek, si svojo originalno kremno rezino lahko naročite kar iz svojega avta.

Nasproti Grand Hotela Toplice, pred Hotelom Jadran, le malce umaknjena od glavne ceste Bled – Bohinj, stoji hiška, kjer vam bodo postregli sveže in hrustljave kremne rezine v lepo zapakirani darilni škatli. Na voljo so tudi v hladilnih vrečkah, ki bodo pristen okus naših slavnih kremšnit ohranile kljub poletni vročini. Vzelo vam bo le nekaj minutk in vse boste opravili iz svojega avta, potem pa v domačem fotelju uživali v originalnem blejskem okusu.