Recepti Facebook Recepti Instagram

Za martinovo na burger z račko

Created by on 5. novembra, 2018

Ljubljanski ponudnik gurmanskih burgerjev Hood Burger bo prihajajoče dni obeležil s posebnim burgerjem, ki so ga poimenovali The Duke in v katerem bo ljubitelje kakovostne ulične kulinarike navdušila počasi pečena cufana račka. Njen bogati okus in teksturo bodo zaokrožili skrbno izdani dodatki, kot sta brusnični džem in kanček črnega tartufa, poleg martinovega pa bodo v Hood Burgerju s prazničnim burgerjem obeležili tudi 6. obletnico vse bolj uspešnega delovanja. The Duke burger bo na voljo v vseh Hood Burger poslovalnicah od 7. do 11. novembra.

Hoodburger - TheDuke

“The Duke sva oblikovala, da v času martinovega obiskovalcem lahko ponudimo burger, ki se res lepo ujema z vinom in ki tradicijo martinovega na nekoliko drugačen način prenese v urbano okolje. Ker prav v tej dneh praznuje tudi Hood Burger, sva lanski The Duke burger, ki je poleg račke vseboval tudi govejo polpeto, nekoliko predelala, da je še bolj prazničen in hkrati nekoliko lažji,”

je povedal Til Pleterski, ki zgodbo Hood Burgerja piše skupaj s Klemnom Ptičakom.

Premišljeno izbrani sladki in pikantni dodatki

Slednji je tudi zasnoval letošnji The Duke burger, za katerega račke prihajajo iz Perutnine Ptuj. Račke bodo, napolnjene s citrusi, ki gobokemu okusu račjega mesa dajo ustrezen kontrast svežine, počasi pekli v starih pekovskih pečeh znane viške pekarne Legiša z več kot osemdesetletno tradicijo.

“Ročno cufana sočna račka bo seveda glavna zvezda v naši značilni krompirjevi bombetki. Uporabili bomo meso in hrustljavo zapečeno kožo, oboje bomo pred postrežbo na hitro popekli na žaru. Raca ima kompleksen okus, zato je treba dodatke premišljeno izbrati. Za sladke note, ki se čudovito ujemajo z račjim mesom, bo v The Duke burgerju skrbelo nekaj kapljic medu in brusnični džem. Za pikantnejše okuse bomo dodali polnozrnato gorčico in rukolo, ki hkrati poskrbi tudi za nekaj svežine, za praznično piko na i pa bomo dodali še črni tartuf,”

je The Duke burger opisal Klemen Ptičak. V Sloveniji je za martinovo značilno tudi rdeče zelje, ki ga pri Hood Burgerju najdemo v Jackie Slaw solati, kjer mu družbo delata še sveže belo zelje in korenček.

Merlot in rebula za spremljavo

Ker je martinovo pri nas v prvi vrsti praznik vina, bo The Duke burger seveda imel tudi ustrezno vinsko spremljavo, ki prihaja iz kleti Brda.

“S kletjo Brda smo pričeli sodelovati prav lani v času martinovega, ko smo vino umestili v našo redno ponudbo. The Duke burger bodo obiskovalci lahko poplaknili z bogatim sadnim merlotom, ki se odlično ujema s prav tako bogatim okusom race. Če si bodo privoščili kaj z našega piščančjega menija, pa priporočam njihovo rebulo,”

je predstavil Til Pleterski.

Kakovostne sestavine obvezne, pravila pa zletijo skozi okno

Hood Burger kot sodobna ulična restavracija tako tudi ob martinovem nadaljuje svoje poslanstvo, v okviru katerega vzamejo tipične sestavine, jih sestavijo po svojem okusu in tako premikajo meje tega, kaj se za ulično kulinariko ‘spodobi’.

“Ulična kulinarika je prostor neizmerne ustvarjalnosti in pravo gurmansko doživetje. A le, če uporabljaš res kakovostne sestavine. Brez njih še tako dobra ideja ali mojstrska izvedba ne bosta delovali. Zato si že od začetka pred šestimi leti prizadevamo, da vse sestavine, kar jih le lahko, k nam pripeljemo od čim bližje in čim bolj sveže,”

je še poudaril Klemen Ptičak.

Šest let razvoja in rasti

Prve burgerje sta Til Pleterski in Klemen Ptičak prodala na stojnici pred ljubljanskim Sax Pubom avgusta 2012, konec oktobra istega leta pa je pred nakupovalnim centrom na Viču že stala njuna simpatična prikolica. Maja leta 2016 sta odprla še poslovalnico na tržnici v BTC, novembra 2016 pa je sledila otvoritev ulične restavracije na Nazorjevi ulici. Danes 32 redno zaposlenih in deset občasnih sodelavcev ustvari več kot dva milijona evrov prihodka, katerega rast je v obdobju od leta 2016 do leta 2017 dosegla skoraj 65%, za letos pa je predvidena še večja. Redno ponudbo burgerjev, kot so priljubljeni Klasik, Le Brie ali Jake&Jay, dopolnjujejo še jedi iz ocvrtega piščanca, domači krompirček ter posebne izdaje, kakršna je tudi The Duke burger, ki jih ljubitelji običajno težko pričakujejo.