Recepti Facebook Recepti Instagram

Veš kaj se nahaja v žemlji?

Ustvaril dne 15. aprila, 2019

Se morda žemlja, kajzerica ali štručka pogosto znajdejo na tvojem jedilniku? Za zajtrk, v sendviču ali kar tako za malico? Ali veš, da med njimi so razlike? Na ZPS so pod drobnogled vzeli drobne pekovske izdelke – črne, bele, s semeni. Pekovskega peciva le iz moke, vode, kvasa in soli v trgovinah ni – so pa boljše in slabše alternative. Poudarjajo pa, da le po izgledu težko ločimo med kakovostnimi in manj kakovostnimi izdelki, nujno je namreč branje sestavin.

ZPS zemlja

Osnovne sestavine za pripravo kruha so voda, moka, kvas in sol. A pri kruhu, ki ga lahko izberemo v nakupovalnih središčih, je zaradi tehnoloških lastnosti testu za kruh dodano še marsikaj, ne glede na to, za kakšen tip kruha gre.

Proizvajalci nam poskušajo zagotoviti daljšo obstojnost, ki jo potrošniki pričakujemo, z dodajanjem različnih maščob, konzervansov, emulgatorjev, stabilizatorjev in sredstev za obdelavo moke (encimi, sladna moka, askorbinska kislina).

»Razlike med sveže pečenim ali pakiranim kruhom skoraj ni. Čeprav bi predvidevali, da bo v sveže pečenih izdelki manj dodatkov, saj se načeloma prodajo še isti dan in ne potrebujejo tako »dolgotrajne svežine«, so sestavine med izdelki zelo podobne. Večinoma se ti izdelki v trgovine dostavijo zamrznjeni in pripravljeni za do-peko v trgovini,«

opozarja Anja Zupan iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodaja:

»Ob tem, da je potrošnik pred skorajda misijo nemogoče, če želi postrežene izdelke primerjati med seboj. Ob predstavitvi ne-predpakiranega izdelka seznam sestavin namreč ni obvezen, označeni morajo biti le alergeni, ime izdelka ter firma in sedež proizvajalca. Če vprašamo, nam morajo seveda trgovci zagotoviti informacijo o sestavinah in hranilni vrednosti. V nekaterih trgovinah smo sicer opazili seznam sestavin poleg izdelkov, kar je zelo pohvalno.«

Za lažjo predstavo so naključno izbrali nekaj izdelkov v večjih trgovskih centrih. Pekovski izdelek s semeni je največkrat pripravljen iz bele moke z dodatkom ržene ali polnozrnate pšenične moke in potresen z različnimi semeni. Kot je razvidno iz fotografij spodaj, ima izdelek s semeni več kalorij, a tudi več vlaknin, beljakovin in zdravih maščob. »Tak izdelek nas bo hitreje nasitil in je bolj okusen, a bomo z njem zaužili tudi več energije,« pojasnjuje Anja Zupan.

Veš, kaj ješ nasvet

PEKOVSKEGA PECIVA LE IZ MOKE, VODE, KVASA IN SOLI V TRGOVINAH NI – so pa boljše in slabše alternative

Glede na seznam sestavin lahko vidimo, da vsi postreženi izdelki, poleg osnovnih surovin vsebujejo še kar nekaj dodatkov. Bela kajzerica na primer vsebuje kar tri različne emulgatorje, sojino moko ter palmovo in kokosovo maščobo. Vse z namenom nežne strukture in daljše obstojnosti. Ima pa kajzerica iz bele moke tudi največ soli.Dnevno priporočilo za vnos soli je 5 g, torej z eno belo kajzerico (55 g), vnesemo že skoraj eno petino te vrednosti, kaj šele z vsemi dodatki (salama, sir, namazi) v sendviču….

Veš, kaj ješ izbira med izbranimi izdelki je pirina kajzerica slovenskega proizvajalca (na sliki), saj vsebuje pirino polnozrnato moko in pšenično polbelo moko tip 850, od dodatkov pa le nekaj sladkorja, dodatne izolirane sestavine pšenične moke, slad in acerolo v prahu kot dodatek askorbinske kisline (vitamin C), za lažjo obdelavo moke. Najdemo tako pakirano kot postreženo. Podobne sestavine, le da gre za izdelek iz pšenične polbele moke z dodatkom sezama in ovsenih kosmičev vsebuje tudi baby kruhek enega od trgovcev.

Dobre izbire so v različnih trgovinah, le pogledati morate na seznam sestavin. Dobre izbire dokazujejo, da se da okusno in sveže pekovsko pecivo proizvesti tudi brez dodatka emulgatorjev in konzervansov. Morda tak izdelek res zdrži kakšen dan manj, a za zajtrk z jogurtom ali svež sendvič bo odlična izbira.

Ali veš, da je mlečni kruhek sladica?
Med mladimi so priljubljeni tudi mlečni kruhki. Najdemo jih pakirane, poleg toasta na oddelku za kruh. Mlečni kruh ima del vode zamenjane z mlekom, večinoma so dodana še jajca in seveda kar nekaj aditivov. Na tretjem mestu med sestavinami je tudi glukozno fruktozni sirup. Tako samo z enim kruhkom na primer zaužijemo več kot 5 g sladkorja, oziroma eno čajno žličko na kruhek.
Če že, ga izberite poredko in ob tem ne pozabite, da ste izbrali sladico in ne kruh.

Članek je v celoti objavljen in prosto dostopen na www.veskajjes.si .