Recepti Facebook Recepti Instagram

To je hrana, ki jo obožujejo študenti

Created by on 29. septembra, 2021

Študentje se v času študija pogosto nezdravo prehranjujejo. Bodisi ker za kakovostne obroke nimajo časa bodisi ker si jih ne morejo privoščiti. Njihovi obroki velikokrat vsebujejo preveč maščob in premalo sveže zelenjave in sadja. A obstaja nekaj hitrih in preprostih rešitev, ko gre za pripravo hrane. Z njimi nam je postregel MasterChefovec Žiga Gabrovec.

Čeprav imajo študentje priložnost koristiti subvencionirano prehrano, se lahko zgodi, da kljub temu zaužijejo veliko nezdravih jedi, ki vsebujejo zdravju škodljive nasičene maščobe (imenovane tudi transmaščobe).

Kaj so maščobe in kako vplivajo na zdravje?

Maščobe so del uravnotežene prehrane in lahko ugodno vplivajo na naše zdravje, po drugi strani pa lahko uživanje nasičenih maščob škoduje zdravju. Uživanje delno hidrogeniziranih rastlinskih maščob in transmaščobnih kislin predstavlja desetkrat večje tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni ter drugih kroničnih bolezni kot uživanje nenasičenih maščob.

Problem transmaščob je, da motijo presnovo in transport maščob ter povečujejo raven slabega holesterola v krvi. Ko se začnejo te odvečne, slabe maščobne celice odlagati na stene žil, se te tanjšajo, kar lahko vodi v srčni infarkt.

Hrana, študentska hrana
Avtor: Profimedia

Veliko študentov sploh ne zajtrkuje

Pomanjkanje časa je glavni razlog, da študentje posegajo po nezdravi hrani, prav tako mnogi vsak dan preskočijo zajtrk. Zajtrki in redni vsakodnevni obroki pa so del zdrave prehrane. Na dan je priporočljivo pojesti pet obrokov – zajtrk, kosilo, večerjo in dve malici. Pri zajtrku se zviša raven glukoze v krvi, kar ugodno vpliva na delovanje celega telesa. Če izpustimo zajtrk, je bolj verjetno, da bomo kasneje v dnevu posegali po hrani z malo vlakninami in veliko maščobe. Zajtrkovanje dobro vpliva na učenje, reševanje kompleksnih nalog, logično sklepanje, pozornost ter spomin, zato je za študente zajtrk še kako pomemben.

MasteChef svetuje

30-letni Žiga Gabrovec se je v letošnjem šovu MasterChef odlično izkazal, s svojim kuharskim znanjem je osvojil odlično 2. mesto. Študentska prehrana mu ni tuja, sam priznava, da se v študentskih letih ni prehranjeval zdravo, saj so bile njegove prioritete drugje.

Povedal je, da za razliko od zdaj v študentskih časih ni veliko kuhal. Posegal je po nezdravi, poceni hrani, kar si pač lahko študent privošči. “Včasih nismo jedli nekaj dni, pa je bilo rešeno. Vsako nedeljo je bilo seveda obvezno kosilo z govejo juho in pečenko pri babici,” pove Žiga.

Žiga pravi, da bi, če bi šel na samoten otok, s sabo zagotovo vzel čebulo, česen in krompir. To so tri sestavine, s katerimi lahko narediš na tisoče okusnih jedi. Prav tako je česen naravni antibiotik. “Trik je, da uporabimo tri ali dve sestavini, čim manj začimb ali vegete. Tudi Italijani imajo ogromno jedi z malo sestavinami in so odlične. Ko ugotovimo, kaj je dober okus, se pokaže, da začimb sploh ne potrebujemo,” še dodaja.

Mladi se česnu izogibajo zaradi njegovega značilnega vonja. Zaradi žveplovih sestavin ima neprijeten vonj, vendar je prav zato zdravilen. Vsebuje še kalij, kalcij, fosfor, selen in veliko vitaminov B in C ter beljakovine. Česen pomaga proti streptokokom, tifusu, paratifusu, različnim glivicam in virusom.

Žiga MasterChef
Avtor: Vzajemna Zavarovalnica

Si izgubil status? Ni panike!

Študent, ki izgubi status, izgubi tudi subvencionirano prehrano. Brez skrbi, Žiga je v sodelovanju z Varuhom zdravja, Vzajemno, v akciji Mladi za vas pripravil okusno jed, ki je pripravljena 1, 2, 3. Za en bon po navadi študent odšteje 4,31 evra, s tem denarjem pa lahko skuha kosilo za štiri osebe. Ideji za super kosilo v videih deli tudi Žiga.

Če imate radi okusne tajske jedi, je tukaj recept za okusen “Pad thai, ki ga ne moreš zafrknit”.

Poskrbite za ustrezno zavarovanje

Študent, ki izgubi status, mora poskrbeti za zavarovanje v roku 30 dni. Če ta rok zamudi, bo zavarovanje začelo veljati šele čez 3 mesece, kar pomeni, da bo moral del stroškov zdravstvenih storitev v tem času pokriti sam. Cene so lahko izjemno visoke. Da bi se izognili vsem potencialnim stroškom, je treba zavarovanje skleniti čim prej.

Dopolnilno zavarovanje lahko sklenete kar prek spleta – tukaj – in pridobite 3 % popustaSkleni zavarovanje prek spleta. Bonus so tudi lepa darila, kot je darilni bon Extreme Vital v vrednosti 35 evrov.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je namenjeno vsem, ki imate urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje v Sloveniji.

Vzajemna
Avtor: Vzajemna Zavarovalnica

Ob vključitvi v program Varuh zdravja prejmete poleg popusta tudi majico, dobroimetje Vzajemne za 20 evrov za sklenitev poljubnega zavarovanja Vzajemne in bon v vrednosti 100 evrov za dentalne storitve pri izvajalcu Ars Salutaris, d. o. o.