Recepti Facebook Recepti Instagram

Svetovni dan hrane – Vzemite si čas za (pre)hrano

Ustvaril dne 16. oktobra, 2018

Letošnji svetovni dan hrane poteka pod zgovornim sloganom »Naša dejanja vplivajo na našo bodočnost« – za svet brez lakote do 2030, #Zero hunger (Za svet brez lakote). Tema žal ponovno postaja aktualna. Po podatkih FAO na svetu kar 820 mio ljudi trpi za pomanjkanjem hrane.  Glede na številne akcije dobrodelnih organizacij, se tudi v Sloveniji temu nismo izognili. V našem vsakdanjem okolju pa smo pravzaprav soočeni z dvojnostjo, ko na eni strani narašča delež populacije s prekomerno težo in debelostjo, na drugi pa se posamezniki soočajo s pomanjkanjem.  

Ko imamo možnost izbire, ko lahko vplivamo na to, kakšno hrano bomo izbrali, je pomembno, da znamo izbrati, da si vzamemo čas za pripravo in uživanje le te.

Prehrana je življenjsko pomembna, zato na ZPS ob svetovnem dnevu hrane opozarjajo na pomen uravnotežene prehrane in na splošno prehranjevalnih navad. Sodoben potrošnik pogosto izbira sestavljena živila, ki mu omogočajo hitro pripravo in uživanje hrane. Hiter tempo, ki ga spremlja čez dan, ne prekine niti v obdobju, ki ga nameni prehrani. Če si ga sploh vzame. V borbi s časom pogosto tudi v trgovini izbira le s pogledom na sprednjo stran izdelka, torej na del embalaže, ki je pravzaprav v veliki meri oglasni prostor izdelka, manj pogosto pa preveri sestavine in informacije na označbi.

ZPS nasvet ob svetovnem dnevu hrane:

  1. Kupujte s seznamom. Pripravite si plan in se ga držite. Naj vas akcije in večja pakiranja ne prepričajo, da kupite večje količine in več izdelkov.
  2. Kupujte le to, kar potrebujete. Imeli boste manj odpadkov in manj izdatkov za nepotrebne nakupe.
  3. Obroke pripravite iz osnovnih živil, kot so zelenjava, meso, moka…. Le tako boste zagotovo vedeli, kaj vse vaš obrok vsebuje.
  4. Vzmeti si čas za pripravo obrokov – naj bo to del dneva, ko se družina zbere za mizo. Morda se sliši kot misija nemogoče, a zagotovo najdete nekaj dni v tednu, ko to lahko izpeljete.
  5. Ne  izbirajte izdelkov na podlagi oglasnih sporočil ali privlačne embalaže. Pri izbiri upoštevajte hranilno sestavo – preverite tudi seznam sestavin.
  6. Z ostanki hrane ravnajte pametno, uporabite jih v obroku naslednji dan, zamrznite. V restavraciji , kjer so krožniki preveliki, naročite polovično porcijo ali delite obrok z družinskim članom, s prijateljem.
  7. Pametno shranjujte živila, še posebno tista, ki potrebujejo hladno verigo.
  8. Enkrat tedensko izberite zelenjavno-sadni dan, saj rastlinska hrana ne potrebuje toliko energije in vode kot živila iz mesa.
  9. Kupujte lokalno pridelana in predelana živila, s čim manj eksotičnimi sestavinami, ki ogrožajo pragozdove, ki so ključni za ohranjanje eko sistema na zemlji.
  10. Bodite kritični. Potrošniki, z zdravju koristnejšim izborom živil podpirate lastno zdravje in hkrati trgovcem sporočate, da si želite več zdravih izbir. Tako vplivate na razpoložljivost in cenovno dostopnost tovrstnih živil za vse nas. Zato bodite kritični, saj gre dolgoročno za vaše zdravje in zdravje vam najbližjih.

Več nasvetov in koristnih idej najdete na www.veskajjes.si in na www.zps.si.