Recepti Facebook Recepti Instagram

Veganski čokoladno- lešnikov namaz

Čas priprave:

15m

Čas kuhanja:

15m

Skupni čas:

30m

Kategorija:

Created by on 17. oktobra, 2021

Veganski, brezglutenski namaz, ki si ga brez slabe vesti privoščimo tudi takrat, ko nam pade sladkor.

Preprost veganski namaz, ne vsebuje glutena, iz le štirih sestavin. Poda se h palačinkam, vafljem, kruhu, sadju, lahko pa si ga privoščimo na žlico, takrat, ko nam pade sladkor.

Sestavine

 • 3 lonč. lešnikov (celih, neoluščenih)
 • 1 žličk. vaniljevega ekstrakta
 • 1/2 žličk. morske soli
 • 2/3 lonč. temne čokolade z 72% kakava

Navodila

 1. Pečico segrejemo na 180°C. Lešnike stresemo na pekač in jih pečemo približno 12 do 15 minut. Pazimo, da jih ne zapečemo preveč.
 2. Lešnike vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladijo. Nato jih stresemo na kuhinjsko krpo, z drugo jih pokrijemo in z roko valjamo po krpi, da z lešnikov odstopi koža. Več kože bomo odstranili, bolj gladek bo namaz.
 3. Oluščene lešnike stresemo v multipraktik in meljemo pri najvišji hitrosti, dokler ne nastane maslu podobna masa. Lešniki, ki ostajajo med mešanjem ob robovih, večkrat z žlico potisnemo notranjost mešalnika.
 4. Čokolado stopimo v parni kopeli ali v mikrovalovni pečici (30 sekund).
 5. Ko je lešnikovo maslo dovolj gladko, dodamo vaniljo in sol ter dobro premešamo. Nato počasi dodajamo stopljeno čokolado in mešamo dokler ni namaz enakomerno rjave barve. Po okusu in potrebi lahko dodamo še dodatno sol in vaniljo.
 6. Če imamo radi sladko, namazu dodamo stevio ali agavin sirup. Pri slednjem skrajno previdno, ker se lahko spremeni gostota namaza.
 7. Namaz shranimo v čistem kozarcu, zapremo s pokrovčkom, ki dobro tesni. Hranimo na sobni temperaturi do 3 tedne.