Recepti Facebook Recepti Instagram

Riževe tortilje

Čas priprave:

20m

Čas kuhanja:

20m

Skupni čas:

40m

Količina:

8 kosov

Kategorija:

Created by on 6. februarja, 2024

Okusne, brezglutenske, veganske tortilje iz ostankov riža.

Kam z rižem, ki nam ostane od kosila ali od priprave sušija? Enostavno, pripravimo riževe tortilje, ki jih uporabimo za takose.

Sestavine

 • 1 lonč. riža za suši (ali katerega koli kratkozrnatega riža)
 • 2 lonč. vode
 • sol po okusu
 • olje za peko

Navodila

 1. Riž dobro speremo s tekočo vodo in ga skuhamo po navodilih proizvajalca. Ko je riž kuhan lonec pokrijemo s pokrovko in pustimo stati 10-15 minut, dokler riž ne vpije preostale tekočine in se zmehča. Nato odstranimo pokrov in pustimo, da se popolnoma ohladi.
 2. Riž prestavimo v večjo skledo in ga s tlačilko za krompir dobro pretlačimo (1-2 minuti). Lahko pa uporabimo tudi kuhinjskega robota. Če je masa premokra, lahko pomaga majhna količina riževe moke.
 3. Roke nato rahlo naoljimo in z njimi oblikujemo riževo v kačo, ki jo razrežemo na 8 enako velikih kosov. Vsak kos posebej zvaljamo v kepo, ki jo odložimo pod mokro kuhinjsko krpo.
 4. Za oblikovanje tortilj uporabimo dva lista peki papirja. Papir na obeh straneh rahlo naoljimo in položimo riževo kroglico na sredino spodnje plasti. Pokrijemo jo z drugim kosom papirja, nato pa z leseno desko ali ponvijo enakomerno pritisnemo riževo kroglico navzdol, da se splošči v tortiljo.
 5. Srednjo veliko ponev dobro segrejemo ter nanjo položimo riževo tortiljo, seveda pa ne pozabimo odstraniti peki papirja.
 6. Riževo tortiljo pečemo približno 1 do 2 minuti na vsaki strani. Med časom pečenja za peko pripravimo naslednjo tortiljo.
 7. Če želimo bolj hrustljave tortilje povečamo ogenj in/ ali podaljšamo čas pečenja.
 8. Ko je riževa tortilja pečena jo odložimo na krožnik in pokrijemo s kuhinjsko krpo, da ostane topla. Postopek ponavljamo dokler vse tortilje niso pečene.
 9. Tortilje postrežemo tople z našimi najljubšimi dodatki.