Recepti Facebook Recepti Instagram

Figova marmelada

Čas priprave:

5m

Čas kuhanja:

30m

Skupni čas:

35m

Količina:

4 majhne kozarčke

Kategorija:

Created by on 14. septembra, 2021

Marmelada, ki je tako dobra, da bi bila lahko sladica.

Za vse ljubitelje fig, bomo danes kuhali figovo marmelado brez sladkorja, z dodatkom limone in mete. Marmelada, že dolgo ni več samo za na kruh mazati,  uporabimo jo lahko tudi pri pripravi kosmičev, sadnih skled, za dodatek v navadni jogurt in še in še.

Sestavine

 • 1 kg zrelih fig
 • 1/2 lonč. vode
 • sok ene limone (sveže stisnjen)
 • nekaj listov mete
 • 1 žlic. vanilijeve paste

Navodila

 1. Fige splaknemo pod čisto vodo in jih dobro osušimo. Odrežemo peclje in narežemo na manjše koščke.
 2. Fige stresemo v posodo z debelim dnom in pristavimo na štedilnik. Med segrevanjem fige pretlačimo s tlačilko za pire krompir, da nastane gladka masa. Počakamo, da zavre. Pazimo, da se nem marmelada ne začne prijemati na dno posode, zato neprestano mešamo. Če se nam zdi pregosto, dolijemo malo vode.
 3. Dolijemo limonin sok in dodamo metine liste. Kuhamo približno 30 minut. Med kuhanjem lahko večkrat preverimo, če je marmelada že dovolj kuhana, tako da damo žličko marmelade na majhen krožnik in ga postavimo v hladilnik. Če se marmelada dobro strjuje, pomeni da je gotova.
 4. Na koncu v marmelado vmešamo še vanilijevo pasto, ter odstranimo metine liste.
 5. Marmelado s pomočjo lija, napolnimo v še vroče, sterilizirane kozarce, čisto do vrha, privijemo pokrovčke in jih za nekaj minut obrnemo na glavo. Pravilno obrnjene pokrijemo z brisačo in počakamo, da se čez noč ohladijo.
 6. Kozarce z marmelado hranimo v temnem prostoru.
 7. Odprti kozarec marmelade, hranimo v hladilniku, največ tri dni.