Recepti Facebook Recepti Instagram

Domače žitne ploščice

Čas priprave:

45m

Čas kuhanja:

15m

Skupni čas:

1h

Kategorija:

Created by on 18. januarja, 2021

Za jutra, ko za zajtrk enostavno zmanjka časa.

Vsi imamo tak dan – prespimo budilko, zadnji trenutek hitimo, da se pripravimo za v službi/šolo, pa še vse nam gre narobe. V takih primerih je zajtrk zadnji na našem seznamu prioritet – še posebno zdrav zajtrk. Nas ob takih jutrih rešujejo žitne ploščice. Najraje jih naredimo sami, da točno vemo kaj vsebujejo in jih lahko prilagodimo svojim željam in okusu. Domače žitne ploščice so veliko bolj zdrave od kupljenih in so lahko zelo uravnotežen in hiter zajtrk. Naredimo jih nekaj dni vnaprej in v njih uživamo cel teden, kadarkoli potrebujemo nekaj hitrega za pod zob. Zjutraj poleg ploščice pograbite še kak kos sadja in že lahko hitite novim zmagam naproti.

Ploščice lahko hranite 2 tedna v zaprti posodi v hladilniku ali pa kak mesec v zamrzovalniku.

Sestavine

 • 180 g ovsenih kosmičev
 • 50 g sončničnih semen (lahko kombiniramo ali zamenjamo z bučnimi, sezamovimi ali drugimi semeni)
 • 50 g narezanih mandljev
 • 130 g arašidovega masla (ne preveč gostega)
 • 30 ml kokosovega olja
 • 3 žlic. medu ali javorjevega sirupa (lahko več ali manj - po okusu)
 • 1 žličk. vaniljevega ekstrakta
 • 1/4 žličk. soli
 • 10 datljev (če so suhi, jih prej nekaj časa namakamo v vroči vodi in dobro odcedimo)
 • 30 g mešanice rozin in suhih brusnic

Navodila

 1. Pečico segrejemo na 175°C. Pladenj obložimo s peki papirjem.
 2. Kosmiče, semena in oreščke (če niso že praženi) razporedimo po pladnju. Pečemo 10-15 minut, dokler ne rahlo pozlatijo. Pazimo, da se ne preveč zapečejo ali zažgejo.
 3. Arašidovo maslo, kokosovo olje, sol, vaniljev ekstrakt in med oziroma sirup damo v kozico. Pogrejemo na srednji temperaturi, dokler niso sestavine dobro premešane in tekoče. Nato umaknemo z ognja in damo na stran.
 4. V posodi zmešamo rozine in brusnice, razkoščičene in nasekljane datlje ter mešanico popečenih kosmičev, semen in oreščkov. Prelijemo s tekočimi sestavinami in dobro premešamo. Predvsem pazimo, da so datlji enakomerno porazdeljeni po mešanici in rahlo zmečkani, saj delujejo kot vezivo v ploščicah.
 5. Maso razporedimo po kvadratni ali pravokotni posodi. Čez maso damo peki papir in nato s kozarcem ali drugim ravnim predmetom in maso dobro potlačimo, da se bo čim lepše držala skupaj.
 6. Za 30 minut posodo postavimo v zamrzovalnik. Nato jo narežemo na poljubno velike kose ter hranimo v hladilniku.