Recepti Facebook Recepti Instagram

Domača karamela

Čas priprave:

2m

Čas kuhanja:

8m

Skupni čas:

10m

Količina:

16 jušnih žlic

Kategorija:

Ustvaril dne 14. aprila, 2021

Sladko karamelno omako uporabljamo kot dodatek k sladicam ali kot namaz, lahko pa si jo privoščimo kar na žlico.

Recept za domačo karamelo je tako preprost, karamela pa tako okusna, da si je nikoli več ne boste želeli kupiti v trgovini. Za pripravo potrebujemo le 5 sestavin, ki gredo vse na enkrat v lonec, nam pa preostane samo še mešanje, dokler se omaka ne zgosti do želene gostote. Ja, tako enostavna je priprava karamele.

Sestavine

  • 200 g rjavega sladkorja
  • 40 g masla
  • 120 ml sladke smetane (polovico lahko zamenjamo z mlekom)
  • 1 žličk. vaniljeve paste ali vaniljevega ekstrakta
  • 1/2 žličk. limoninega soka
  • 1 ščepec soli

Navodila

  1. Vse sestavine stresemo v manjšo ponev ali kozico in dušimo na manjšem ognju, neprestano mešamo dokler se ne zgosti (od 6 do 9 minut ).
  2. Karamelo prelijemo v steklen kozarec in pustimo, da se ohladi. Kozarec s pokrovčkom neprodušno zapremo. V hladilniku karamelo lahko hranimo do dveh tednov. V hladilniku se bo karamela strdila. Pred uporabo jo segrejemo v kopeli vroče vode ali v mikrovalovni pečici.
  3. *Karamelo lahko namažemo na kruh, jo prelijemo čez sladoled, pečena jabolka, gres in mlečni riž, zelo uporabna pa je tudi pri sami peki sladic.
  4. *V primeru da nam karamelna omaka kristalizira, ji dodamo malo vode (1 do 2 žlici) in zavremo. Ko se kristaliziran sladkor raztopi in masa spet postane gladka jo odstranimo s toplote.