Recepti Facebook Recepti Instagram

Čokoladni ganache

Čas priprave:

5m

Čas kuhanja:

5m

Skupni čas:

10m

Kategorija:

Ustvaril dne 22. junija, 2020

Izjemno uporabna in vsestranska sestavina marsikatere sladice.

Čokoladni ganache je ena izmed najbolj uporabnih sestavin v sladicah. Uporabite ga lahko kot kremni premaz za v torto, dekoracijo tort, kolačkov, nadev v pitah, oblive, prelive in še marsikaj drugega. Čokoladni ganche je zelo preprost. Vse kar potrebujete je čokolada po vaši izbiri in smetana. Kako boste ganache naredili, je odvisno od tega, za kaj ga boste potrebovali.

  • Za gosto glazuro za torte uporabite smetano in čokolado v razmerju 1:1 (npr. 100 ml smetane in 100 g čokolade). Tako bo krema ravno prav gosta, da jo boste lahko namazali na torto ter jo uporabili tudi za dekoracijo.
  • Za čokoladne praline uporabite smetano in čokolado v razmerju 1:2 (npr. 100 ml smetane in 200 g čokolade). Tako bo krema dovolj gosta in intenzivno čokoladna, da boste iz nje lahko naredili čokoladne kroglice.
  • Za oblive, prelive in mehkejše kreme za torte uporabite smetano in čokolado v razmerju 2:1 (npr. 200 ml smetane in 100 g čokolade). Tako boste dobili kremo bolj smetanaste strukture, ki bo dovolj tekoča tudi za prelive.

Ganache pred uporabo za nekaj časa postavite v hladilnik, še posebno, če ga želite uporabiti kot kremo za dekoracijo ali pa za praline. Dlje časa kot ga pustite v hladilniku, bolj trda bo krema, tako da upoštevajte, za kaj jo želite uporabiti. Če vam je ostal ganache, ki ste ga naredili za praline in ga želite uporabiti za dekoracijo tort, lahko počakate, da se na sobni temperaturi nekoliko segreje, mu dodate nekaj smetane ali maskarponeja in ga z ročnim mešalnikom zmešate, dokler ne dobite mehke kreme, primerne za dekoracijo. Če želite ganache uporabiti kot preliv, ga ne pustite predolgo v hladilniku oziroma ga uporabite takoj.

Sestavine

  • temna čokolada
  • smetana za stepanje

Navodila

  1. Smetano segrejemo v posodi dokler ne skoraj zavre (ampak pazimo, da ne zavre).
  2. Toplo smetano prelijemo čez nalomljeno ali nasekljano čokolado. Počakamo nekaj minut, nato pa dobro premešamo, dokler ni vsa čokolada dobro raztopljena.
  3. Ganache pokrijemo s folijo in damo za nekaj časa v hladilnik.