Preproste ideje: kaj ponuditi otroku za zajtrk?

PR Novica

V obdobju odraščanja je uravnoteženo prehranjevanje še posebej pomembno, ker omogoča optimalno zdravje ter telesni in duševni razvoj otrok …

V obdobju odraščanja je uravnoteženo prehranjevanje posebej pomembno, ker na eni strani omogoča optimalno zdravje ter telesni in duševni razvoj otrok, po drugi strani pa pri otrocih preprečuje težave, kot so prenizka ali čezmerna telesna teža, nezadostna preskrba z esencialnimi hranilnimi snovmi in pojavnost bolezni v otroštvu ali kasneje v odrasli dobi.

Da bodo priprave lažje, jutranji obrok pripravite že dan prej, predvsem pa pri tem upoštevajte želje otrok, saj sami vedo, kaj imajo najraje. Z malo prilagoditve z vaše strani bodo tako otroci dobili vse, kar potrebujejo.

Kaj zajtrkovati?

Zajtrk naj bo sestavljen iz ogljikovih hidratov, kot so kosmiči, musliji, žita in polnozrnat kruh, svežega sadja ter jedi, bogatih z beljakovinami in kalcijem kot so mleko in mlečni izdelki.

Nekaj primerov energijsko uravnoteženega zajtrka: 

  • Žitarice z mlekom ali fermentiranimi mlečnimi izdelki so odličen vir ogljikovih hidratov, vitamina B, kalcija, beljakovin in “dobrih” bakterij.
  • Pečena ali trdo kuhana jajca s polnozrnatim kruhom so odličen vir esencialnih maščobnih kislin in beljakovin ter ogljikovih hidratov.
  • Sveži kravji sir ali mocarela Zottarella s kislo smetano in polnozrnatim kruhom (lahko dodamo sir in lanena, sezamova, bučna ali sončnična semena) so odličen vir beljakovin, dragocene maščob in ogljikovih hidratov.
  • Polnozrnata žemlja z lahko šunko in sirnim namazom je prav tako dobra izbira.
  • Mlečni frape s sadjem z dodatkom avokada, banane in kokosovega olja.
  • Toast namazan z arašidovim maslom in marmelado ter z dodatkom banane narezane, na koščke.
  • Milk Tiger iz sveže skute, ki vsebuje kalcij in vitamin D, ki prispevata k zdravemu otroškem razvoju. Polnozrnato pecivo z lahko šunko in sirnim namazom je prav tako dobra izbira.
  • Zajtrk dopolnite s sadjem, kot so jabolka, banana, hruška, jagodičevje ali 100-odstotnim sadnim sokom.

Bodite vzor svojemu otroku. Zajtrkujte. Eden od najboljših načinov, da pomagate otroku pri oblikovanju prehranjevalnih navad je, da mu pokažete svoje dobre navade.

 


Sledite nam