Perutninsko meso je dobro za nas! #ustavise

PR Novica, Zanimivosti

Za zdravo in uravnoteženo prehranjevanje uživajte izdelke, ki so kakovostni, zdravi, varni in okusni.

S perutnino lahko pripraviš res neverjetno veliko slastnih jedi. Recimo pohančke, ki jih zagotovo obožuješ, lahko skuhaš juho ali enolončnico, pripraviš omako za testenine, ga dodaš v rižoto ali solato, spečeš na žaru, narediš polpete, z njim nadevaš sendviče in še marsikaj … Same čudovite reči, ki jih imamo vsi radi! Marsikdo ima pri piščancu raje belo meso, to je meso od prsi, a je meso od stegen še bolj sočno!

Za večino jedi lahko izbereš tiste kose, ki so ti najbolj všeč: bedrca, krače, perutničke, fileje (meso brez kože in kosti) – lahko pa vzameš kar celega piščanca, ki ga spečeš v pečici in si potem vsak vzame kos, ki mu je najljubši. Perutninsko meso pa ni samo okusno, ampak je tudi dobro za nas, saj je v njem veliko koristnih hranilnih snovi: vitamini, minerali, beljakovine in dobre maščobe. Zaradi njih sta piščančje in puranje meso pomemben del zdrave in uravnotežene prehrane! Vsebuje na primer vitamine skupine B, ki preprečujejo številne bolezni in skrbijo za pravilno delovanje človeškega organizma. Vitamin B12 na primer pri otrocih spodbuja rast in tek, sicer pa skrbi tudi za živčni sistem in pomaga pri slabokrvnosti. Vitamin B3 med drugim skrbi za našo kožo, prebavila in živčevje, vitamin B6 pa krepi našo odpornost in uravnava delovanje hormonov. In potem je tu še vitamin D, ki je koristen za kosti in zobe.

V perutnini so tudi številni minerali – to so snovi, rečemo jih tudi rudnine, ki jih telo ne proizvaja samo in jih moramo dobiti s hrano: železo, fosfor, kalcij, magnezij, cink in kalij. Minerali so zelo pomembni za pravilno delovanje telesa, za močne kosti, za dober vid, da bolje razmišljamo in se laže učimo.

Ne spreglejte: Recepti iz perutnine

Perutninsko meso je tudi odličen vir beljakovin, ki so potrebne za obnovo in rast celic v našem telesu, zlasti pomembne so za otroke! In potem so tu še zdrave maščobe, ki nam dajo energijo, imajo pa še kopico drugih pomembnih nalog. Perutninsko meso vsebuje nenasičene maščobne kisline, to so dobre maščobe, ki skrbijo za naše srce in ožilje, po drugi strani pa je v njem le malo zdravju škodljivih transmaščobnih kislin.

Pomembno je tudi, da z mesom pravilno ravnamo. Kupiti moramo kakovostno in sveže meso, ki ga takoj shranimo v najhladnejšem delu hladilnika in uporabimo v treh dneh. Ko ga pripravljamo, pazimo, da je popolnoma pečeno, brez rožnatih sledi v sredini. In tudi ko kuhamo pazimo na čistočo.

Tudi pri Perutnini Ptuj se zavedajo pomena projekta Ustavi se!

Sledijo najsodobnejšim smernicam uravnoteženega prehranjevanja, s posluhom za potrebe vseh generacij ustvarjajo izdelke, ki so kakovostni, zdravi, varni in okusni.

Perutninsko meso je pomembna sestavina zdrave in uravnotežene prehrane, omogoča hitro pripravo, številne možnosti kombinacij, ki se dobro podajo tako klasičnim kot bolj eksotičnim jedem. Prihranek časa pri pripravi okusnega obroka pa lahko namenimo sebi in svojim najdražjim.

Zbrane minute bodo pretvorili v piknik druženje Društva prijateljev mladine iz Ptuja

Tudi v Perutnini Ptuj podpirajo projekt Ustavi se! Vabijo vas, da ovekovečite svoj čas ob kulinaričnem druženju in izdelkih blagovnih znamk Perutnina Ptuj ali Poli ter foto utrinek delite z njimi na FB Perfekten piščanec z oznako #ustavise. V Perutnini Ptuj bodo zbrane minute pretvorili druženje s piknikom, ki ga bodo podarili Društvu prijateljev mladine iz Ptuja. Več o projektu Ustavi se! izveste na www.ustavi.se


Sledite nam