Recepti Facebook Recepti Instagram

Odprta kuhna se v soboto vrača na Ptuj

Ustvaril dne 17. aprila, 2019

V soboto, 20. aprila, bo na Mestnem trgu na Ptuju prvič v novi sezoni gostovala priljubljena kulinarična tržnica Odprta kuhna. Gurmane bo kulinarična karavana razveseljevala med 10. in 21. uro, obiskovalci pa si lahko od sprehoda med 27 stojnicami obetajo odkrivanje slovenske kuharske zakladnice, začinjeno s hiti svetovnih kuhinj, trendovskimi pouličnimi jedmi in sodobnimi mojstrovinami.

Odprta kuhna Ptuj


Druženje in klepet bodo pospremila vrhunska vina, kraft pivo ter drugi izvirni napitki, Odprta kuhna pa se bo na Ptuju letos predvidoma ustavila še 8. junija, 27. julija in 19. oktobra.

Od lokalnih ponudnikov bo tudi tokrat sodelovala Gostilna Grabar, na Ptuj pa bodo prvič prišli tudi trije novi ponudniki s treh različnih koncev Slovenije. Gostišče Barbara iz Idrije se bo predstavilo s ponudbo odličnih žlikrofov z bakalco in njihovo posebnostjo, sladkimi žlikrofi iz bele in temne čokolade.

TINK superfood café iz Ljubljane bo s seboj pripeljal trendovske »poke bowls« oziroma havajske riževe sklede s tuno ali lososom ali v veganski različici.

Domačija Lisjak 1956 iz Vipavske doline pa bo na Ptuju navdušila z domačimi testeninami »trofi« v dveh različicah – s tartufi ali z zelenimi darovi narave. Tu bodo tudi priljubljeni stari znanci, ki bodo, med drugim, ponudili indijske in egipčanske zavitke, afriške, turške in bližnjevzhodne dobrote, argentinske stejke, sočna rebrca, kitajske in tajske rezance, pisane vietnamske zvitke, vrhunske hot doge, šmorn, počasi pečenega odojka, štruklje in pečenice, pa sardelice in ocvrte lignje ter burgerje s konjskim mesom, zrolane sladolede in slastne francoske makrone za sladkosnede, ter seveda vrhunska vina, pisane spritze, džin tonike, sadno-zeliščne napitke ter kavice. 

Pri izboru pestre ponudbe se organizacijska ekipa Odprte kuhne od začetka drži enakih standardov, ki so kakovost, izvirnost in kreativnost. »Pri nas ne boste našli petih stojnic z golažem, na vsaki stojnici bo nekaj drugačnega in vznemirljivega. Mislim, da Odprti kuhni poseben čar daje dejstvo, da predstavlja prostor gurmanskih druženj in doživetij, ki je resnično namenjen vsem,« je pred prvim dogodkom nove sezone povedala Alma Kochavy, soustanoviteljica Odprte kuhne.

Na kulinaričnem področju v Sloveniji sicer vlada prav posebna energija, saj se zadnje čase dogajajo res imenitne stvari. Samo v zadnjih nekaj mesecih smo postali Evropska gastronomska regija 2021, sredi marca je potekal Evropski simpozij hrane, ki se je pričel s predpremiero Odprte kuhne, dobili smo slovensko izdajo enega od treh najpomembnejših kulinaričnih vodnikov na svetu Gault&Millau, ki je Odprto kuhno imenoval za Najboljši pop 2019, bralci britanskega časopisa The Guardian so našo kulinarično tržnico uvrstili med deset najzanimivejših lokacij s ponudbo ulične hrane na svetu in še bi lahko naštevali.

»Biti del in aktiven člen tega pestrega dogajanja je res čudovita izkušnja. Hrana, ljudje, vzdušje, prelepe lokacije po vsej Sloveniji, druženje, vznemirjenje,… Najljubše elemente bi še lahko našteval, a če povzamem: Odprta kuhna je ‘joie de vivre’, je radost in veselje do življenja. Tu lahko srečuješ stare znance in spoznavaš nove prijatelje, raziskuješ, se zabavaš. Vsi, ki delamo na Odprti kuhni, smo kot velikanska družina, ker vsi delamo s srcem. Tudi to se čuti,«

je tisto, kar Odprto kuhno dela posebno, za konec opisal soustanovitelj Lior Kochavy.