Ni več dvoma, potica je kraljica!

Zanimivosti

Pred veliko nočjo, v sredo, 28. marca, in v četrtek, 29. marca 2018, bo na Gradu Otočec potekal že drugi Festival velikonočne potice V Termah Krka smo že močno vpeti v sladke priprave. Ponosni smo na potico, na slovenske gospodinje, pa tudi na gospode, ki jo znajo pripraviti na pravi, tradicionalni način, na mnoge mlade, […]

Pred veliko nočjo, v sredo, 28. marca, in v četrtek, 29. marca 2018,
bo na Gradu Otočec potekal že drugi Festival velikonočne potice

V Termah Krka smo že močno vpeti v sladke priprave. Ponosni smo na potico, na slovenske gospodinje, pa tudi na gospode, ki jo znajo pripraviti na pravi, tradicionalni način, na mnoge mlade, ki so se v veščini peke izurili ob svojih mamah in babicah. Po uspehu lanske prireditve, ni bilo nobenega dvoma:

2. Festival velikonočne potice v prelestnem okolju Gradu Otočec bo!

Zaradi izrednega odziva že na prvem festivalu, smo se letos odločili, da ga bomo raztegnili na dva dneva. V sredo, 28. marca, bo strokovna komisija, ki jo bodo sestavljali prof. dr. Janez Bogataj, etnolog in avtor knjige Potice iz Slovenije, mag. Marlena Skvarča, priznana senzorična ocenjevalka živil, in Dejan Koncilja, vodja gostinstva v Termah Krka, ocenjevala na otoški grad prispele potične stvaritve, v četrtek, 29. marca, ob 10. uri, pa bomo vse potice razstavili in na posebni prireditvi, ki jo bo tudi tokrat povezovala simpatična Bernarda Žarn, razglasili zmagovalke.

Naj vas razveselimo še z eno letošnjo novostjo – v Termah Krka smo se odločili, da bomo prav vsako potico nagradili s posebnim priznanjem, za trud pa bomo tekmovalcem in tekmovalkam podarili še kakšno malenkost.

Lani je komisijo in obiskovalce s svojo kraljevsko sladico najbolj prepričala Novomeščanka Jožica Dorniž, sicer urednica revije Vzajemnost, ki potice peče za sprostitev. Uspelo ji je ustvariti potico z zgodbo. »Govori o sožitju – potrebujemo drug drugega, potrebujemo vzajemnost, skupaj lahko tvorimo čudovit okus ali pa prijetno skupnost,« je vesela nad zmago po lanski prireditvi pripovedovala novinarjem.

potica, sladko

Na lanskem festivalu je zmagala potica z zgodbo, ki jo je spekla Jožica Dorniž.  Foto: Andrej Križ

To naj bo tudi izhodišče za letošnji Festival velikonočne potice! Tudi zato, ker nameravamo po lanskem vzoru tudi letos izkupiček od prodaje potic nameniti v dobrodelne namene, da bodo imele tudi družine iz socialno šibkejšega lokalnega okolja vsaj malo slajše velikonočne praznike! Bodite zraven tudi vi!

Tako kot lani, bo tudi na letošnji prireditvi na Gradu Otočec bolj kot zmagati pomembno sodelovati. Dr. Janez Bogataj je že na prvem Festivalu velikonočne potice izjavil: »Ne tekmujemo zaradi priznanj, ampak zaradi tega, da smo vedno boljši in drugačni. Dokler bomo drugačni, nas bo svet spoštoval. To svojo posebnost pa pomembno sooblikujemo tudi z našo potico.«

Gotovo nam je lani s festivalom uspelo vsaj malo prispevati k prepoznavnosti kraljice sladic, saj je bila ob koncu lanskega leta uradno potrjena tudi specifikacija za SLOVENSKO POTICO Z ZAJAMČENO TRADICIONALNO POSEBNOSTJO.

Častno pokroviteljstvo 2. Festivala velikonočne potice je tudi tokrat sprejel minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan, ki je v pismu podpore festivalu zapisal: »Slovensko potico, kot našo najbolj tradicionalno in kulinarično dediščino, ohranimo tudi za naše zanamce ter njeno prepoznavnost še dodatno ponesemo preko meja naše države kot Ambasadorko Slovenije.«

Leta 1849 je v glasilu Slovenija izšel prispevek o potici. Med drugim je navajal: »… naše kuharce se bodo v Hamburg, Berlin, v Monakovo prevažovale, za trde tolarje Nemškute učit, kako gre žgance zabeliti in kranjske potice narediti …« Vam se ne bo treba ‘prevažovati’ tako daleč, le na Grad Otočec prinesite svojo kraljico sladic. Nadvse dobrodošla bo – tradicionalna slovenska, okrogla, v pekaču s pokončnimi rebri, s primerno debelim nadevom in ravno pravšnjo luknjo na sredini, ali pa takšna, kot se je ob prazničnih dneh veselijo vaša družina in gostje.

O vseh pomembnih podrobnostih v zvezi s sodelovanjem na 2. Festivalu velikonočne potice boste sproti obveščeni.

Do snidenja na Gradu Otočec!

 

Foto naslovnica: Matej Jordan


Sledite nam