Recepti Facebook Recepti Instagram

Mini vodnik po prehranskih dopolnilih

Ustvaril dne 1. aprila, 2017

Prehranska dopolnila so namenjena dopolnjevanju običajne prehrane in ne morejo nadomestiti zdrave, uravnotežene prehrane…

Prehranska dopolnila so namenjena dopolnjevanju običajne prehrane in ne morejo nadomestiti zdrave, uravnotežene prehrane ter zdravih življenjskih navad. Današnji tempo življenja pogosto prinaša s seboj pomanjkljivo in neredno prehranjevanje s predhodno predelano in osiromašeno hrano ter stresna stanja, ki vodijo v porušenje ravnovesja. Zlasti nevaren je dolgotrajen oziroma kronični stres, ki lahko vodi v nastanek bolezni. Posamezna življenjska obdobja, kot so: nosečnost, obdobje intenzivne rasti, prebolevanje bolezenskega stanja, starost, hkrati pa tudi povečana telesna aktivnost in šport, zahtevajo še posebno pozornost v smislu uravnotežene prehrane za ohranjanje zdravja in dobrega počutja. Za preprečevanje pomanjkanja človeškemu organizmu nujno potrebnih snovi so na voljo prehranska dopolnila.

Aloe vera

Gel rastline Aloe vera oziroma Aloe barbadensis in izdelke, ki so pripravljeni iz njega, ljudje danes uporabljajo tako za celjenje ran kakor za splošno krepitev telesa.

Izdelki iz gela aloe vere, ki se uporabljajo kot prehransko dopolnilo, vsebujejo polisaharide, ki blagodejno učinkujejo pri vnetjih ustne votline, dlesni, žrela in prebavil ter pri rani na želodcu. Tako gel pripomore pri urejanju prebave. Najnovejše raziskave pa kažejo, da kompleksno zgrajeni polisaharidi spodbujajo delovanje imunskega sistema. Številni proizvajalci se trudijo aloin čim bolje odstraniti iz pripravkov gela, vendar je zelo majhna količina, ki nima več odvajalnega delovanja, v soku lahko tudi zelo koristna. Aloinu namreč pripisujejo tudi antibakterijsko in protivirusno delovanje. Salicilna kislina, ki se nahaja v gelu, blaži bolečino in vnetje. Gel in izdelki iz njega pa vsebujejo tudi številne vitamine, minerale in oligoelemente, ki so organizmu potrebni za pravilno delovanje encimskih sistemov in metabolnih poti. K učinku tega prehranskega dopolnila pa pripomorejo tudi številni encimi, ki sodelujejo pri prebavi, in encim bradikininaza, ki blaži vnetne reakcije.

Brokoli

Brokoli vsebuje okoli tri odstotke prehranskih vlaknin, veliko mineralov (železa, kalcija, natrija, kalija, fosforja in cinka) ter vitaminov (vitamina B1, vitamina B2, niacina, vitamina C, vitamina B6, folne kisline, vitamina A in vitamina E). Poleg tega je brokoli bogat s številnimi dobro znanimi antioksidanti, kot so karotenoidi, flavonoidi, fenoli, in drugimi fitokemičnimi snovmi (npr. sulforafan). Zaradi vseh teh sestavin je brokoli ena izmed najbolj učinkovitih vrst zelenjave za zaščito pred rakavimi obolenji in boleznimi srca, verjetno pa tudi proti sivi mreni.

Nestle M. Broccoli sprouts as inducers of carcinogen-detoxifying enzyme systems: clinical, dietary, and policy implications. Proc Natl Acad Sci U S A. 1997 Oct 14;94(21):11149-51.
Finley JW. Reduction of cancer risk by consumption of selenium-enriched plants: enrichment of broccoli with selenium increases the anticarcinogenic properties of broccoli. J Med Food. 2003 Spring;6(1):19-26.

Chlorella

Chlorella pyrenoidosa je enocelična sladkovodna zelena alga, bogata s proteini, vitamini (vitamin A, B12) in minerali (železo, cink). Kot prehransko dopolnilo pripomore k znižanju krvnega tlaka, zmanjšanju holesterola v krvi, pospešenemu celjenju ran in izboljšanemu delovanju imunskega sistema. Pri skupinah pacientov z mišičnim revmatizmom, povišanim krvnim tlakom ali črevesnimi razjedami so s kliničnimi študijami pokazali, da vsakodnevno jemanje pripravkov s to vrsto alge izboljša  kvaliteto življenja, olajša simptome in normalizira telesne funkcije. Predhodna razgradnja celičnih sten izboljša prebavljivost.

Merchant RE, Andre CA. A review of recent clinical trials of the nutritional supplement Chlorella pyrenoidosa in the treatment of fibromyalgia, hypertension, and ulcerative colitis. Altern Ther Health Med. 2001 May-Jun;7(3):79-91.

Česen

Česen (Alium sativum) je že dolgo znan ne samo kot začimba, ampak predvsem kot naravni antibiotik. Glavna učinkovina, ki ima protimikrobno delovanje na širok spekter bakterij in tudi gliv, se imenuje alicin. Pomemben je pri terapiji in zmanjšanju tveganja za razvoj bolezni srca in ožilja. Česen zmanjšuje količino lipidov v krvi, zmanjša nastajanje krvnih strdkov, znižuje krvni tlak in nivo glukoze ter na ta način omogoča preprečevanje in nadzor srčno- žilnih bolezni. Mnoge raziskave kažejo, da ima pomembno vlogo tudi pri terapiji in preventivi rakavih bolezni, čeprav sam mehanizem še ni pojasnjen. Zaščitno delovanje pripisujejo predvsem organo-žveplovim spojinam.

Adetumbi MA, Lau BH Allium sativum (garlic)–a natural antibiotic. Med Hypotheses. 1983 Nov;12(3):227-37
Ernst E. Pharmatherapeutica. 1987;5(2):83-9. Cardiovascular effects of garlic (Allium sativum): a review.
Thomson M, Ali M. Garlic [Allium sativum]: a review of its potential use as an anti-cancer agent. Curr Cancer Drug Targets. 2003 Feb;3(1):67-81.

Kelp (jod)

Kelp je velika rjava morska alga, ki raste v hladnejših vodah oceana. Je pomemben vir mineralov (natrij, magnezij, kalcij, železo) in predvsem pomemben vir joda. Ta je sestavni del hormonov ščitnice, ki omogočajo normalno delovanje celic. Pri nosečnicah, doječih materah in otrocih do tretjega leta starosti je zadostna količina joda še posebej pomembna, saj lahko v nasprotnem primeru pride do golšavosti, prezgodnjega poroda in motenj v duševnem in telesnem razvoju otroka.

Koencim Q10

Koencim Q 10 ni pravi vitamin, saj ga je naš organizem sposoben proizvajati sam, vendar pa se to notranje nastajanje žal z leti zmanjšuje. Ker ima pomembno vlogo pri nastanku celične energije in pri obrambi pred prostimi radikali, je koencim Q 10 odlično prehransko dopolnilo v odrasli dobi. V raziskavah se je pokazal kot zelo koristen pri krepitvi oslabljenega srca, bodisi zaradi staranja ali srčnega infarkta, pri odpravljanju posledic možganske kapi, preprečevanju starostnih pojavov, kot sta denimo mišična utrujenost in pešanje spomina, krepitvi imunske odpornosti in vitalnosti veziva, še posebno obzobnega tkiva (paradentoza), dodatki te zanimive snovi pa ugodno učinkujejo tudi pri stalni ali kronični utrujenosti.

Bonakdar RA, Guarneri E. Coenzyme Q10.Am Fam Physician. 2005 Sep 15;72(6):1065-70.

Koralni kalcij

Kako je kalcij pomemben za naše življenje, govori že dejstvo, da imamo v našem telesu kalcija dvakrat več kot katerega koli drugega minerala. Naše telo ga potrebuje za opravljanje številnih telesnih funkcij, kot so krčenje mišic, živčna prevodnost ali pravilno delovanje določenih encimov. Telo potrebuje kalcij pri gradnji ter oblikovanju kosti in zob, potrebuje ga za ohranjanje normalnega srčnega ritma, za normalno delovanje mišic in živčevja, ohranjanje intelektualnih sposobnosti ter pri strjevanju krvi. Povečane potrebe po kalciju nastopijo v nosečnosti, v meni in v stresnih življenjskih obdobjih. Vzrok za pomanjkanje kalcija je lahko tudi neustrezno prehranjevanje, hkrati pa se v starosti zmanjša absorpcija iz prebavnega trakta. Prihaja do osteoporoze, ki je posledica naravnega zmanjševanja kostne mase, sprememb v hormonskem ravnovesju človeka, pomanjkanja kalcija v prehrani, pomanjkanja vitamina D in zmanjšanja fizične aktivnosti v starejši dobi. Premajhne količine kalcija v prehrani so lahko tudi vzrok za povišan krvni tlak. Prehransko dopolnilo s kalcijem naj bo takšno, ki ima visoko stopnjo absorpcije. Eden izmed takšnih izdelkov, ki so povsem naravni in ki jih naše telo zelo hitro in v veliki meri absorbira, je svetovno znani in priznani koralni kalcij. Pridobiva se iz okamnelih koral iz japonske Okinawe.

Za izrabo kalcija v telesu je najpomembnejša vsebnost vitamina D. Slednji namreč prek metabolita kalcitrola uravnava tvorbo pa tudi obnovo kostne mase. Tako mora biti poleg kalcija v telesu tudi dovolj vitamina D. Uživati samo večje količine kalcija, ne da bi pri tem upoštevali tudi druge dejavnike, nima nobenega učinka in smisla.

Ravno tako kot kalcij pa je za trdnost kosti nujen tudi magnezij. Najdemo ga v vsaki celici človeškega telesa in je nujno potreben mineral za delovanje organizma. Sodeluje pri več kot 300 različnih presnovnih reakcijah, predvsem pri nastajanju celične energije, pa tudi pri nastajanju pomembnih telesnih sestavin (proteinov in nukleinskih kislin). Največ ga je v kosteh, ki jim skupaj s kalcijem in fosforjem daje strukturo in trdnost. Poleg tega je magnezij zelo pomemben tudi za delovanje mišic in živčevja, uravnava krvni tlak in ritem srca ter sodeluje pri delitvi celic.

(Multi)vitamini

Vitamini so esencialna mikrohranila, kar pomeni, da jih naše telo nujno potrebuje. Dobimo jih predvsem s hrano, njihovo pomanjkanje pa je najpogosteje posledica enostranskega prehranjevanja, dolgotrajne bolezni, povečanega fizičnega ali psihičnega napora.

 • Vitamin A (retinol) je sestavni del živčnih receptorjev, ki so občutljivi na svetlobo. Najdemo ga v očesni mrežnici, njegova naloga pa je, da omogoča normalen vid. Za zdravo kožo ter sluznico dihal, črevesja in sečil je potrebna retinolna kislina, ki je prav tako ena izmed oblik vitamina A.
 • Vitamin D je potreben za nemoteno absorpcijo kalcija in fosforja v prebavilih, v kosteh pa je nepogrešljiv zato, ker pospešuje nalaganje kalcija in s tem mineralizacijo (otrdevanje) kosti.
 • Vitamin E je močan antioksidant, ki varuje celične membrane ter ščiti maščobe pred oksidacijo oziroma celice pred reaktivnimi kemičnimi snovmi – prostimi radikali. Pomaga preprečevati različne vrste raka, ugodno pa deluje tudi kot zaščita celic in tkiv pred škodljivimi posledicami vnetja, ki nastane zaradi imunskega odziva. Pomanjkanje vitamina E lahko povzroči oslabelost mišic, zmanjšanje telesne mase, propadanje rdečih krvničk ter poškodbe živcev.
 • Vitamin K je skupno ime za več sorodnih snovi, potrebnih za normalno strjevanje krvi. Pomanjkanje vitamina K se kaže kot nagnjenost k dolgotrajnim krvavitvam, ki nastanejo zaradi motenega strjevanja krvi. Pomanjkanje vitamina K je sicer redko, ker ga tvorijo bakterije v črevesju. Lahko pa se pojavi, kadar z antibiotiki te bakterije uničimo.
 • Vitamini kompleksa B so kemično različne spojine, ki jim je skupno to, da uravnavajo presnovo ter delovanje živčevja in srca. Ker pogosto delujejo sinergistično (skupni učinek je večji kot seštevek), jih je treba uživati hkrati.
 • Vitamin B1 (tiamin) je nujno potreben za razkroj ogljikovih hidratov, ki so pomemben vir energije za vse telesne celice. Ima pomembno vlogo pri delovanju encimov ter pri sproščanju energije, ki nastane iz glukoze.
 • Vitamin B2 (riboflavin) je pomemben pri presnovnih procesih v celicah, to je pri procesih, ki zagotavljajo sproščanje energije in presnavljanje aminokislin.
 • Vitamin B3 (nikotinamid) je pomemben za ohranjanje zdravega živčevja in možganskih funkcij ter za tvorbo spolnih hormonov (estrogen, progesteron, testosteron). Niacin je neamidirana oblika vitamina B3 in je pomemben za presnovo mnogih snovi v celicah. Omogoča številne kemične reakcije v celici ter daje koži bolj zdrav in mladosten videz, pospešuje prekrvavitev in uravnava krvni tlak.
 • Vitamin B5 (kalcijev pantotenat) ima pomembno funkcijo pri presnovi vseh hranilnih snovi.
 • Vitamin B6 (piridoksin) uravnava presnovo beljakovin in maščob ter sodeluje pri tvorbi hemoglobina.
 • Vitamin B12 (cianokobal amin) je pomemben, ker sodeluje v procesih nastajanja rdečih krvnih telesc ter omogoča sintezo nukleinskih kislin oz. DNK.
 • Vitamin B7 (biotin) je vključen v procese presnove ogljikovih hidratov in maščobnih kislin, zato je pomemben za pridobivanje energije.
 • Vitamin B9 (folna kislina) sodeluje pri presnovi beljakovin in sintezi nukleinskih kislin, zato je nujno potreben vsem našim celicam, ki se delijo in razmnožujejo. Tako ima ključno vlogo pri rasti in razmnoževanju celic, zlasti eritrocitov.
 • Vitamin C (askorbinska kislina) je pomemben za razvoj veziva, ki je sestavina vseh organov v telesu. Potreben je tudi za absorpcijo železa ter za celjenje ran in opeklin. Tudi vitamin C je antioksidant, ki nas lahko varuje pred nekaterimi boleznimi in degenerativnimi posledicami staranja. Sodeluje pri odzivu telesa na okužbo in stres, potreben pa je predvsem za obnovo celic v telesnih tkivih, dlesnih, žilah, kosteh in zobeh. Med nosečnostjo, dojenjem, pri čezmernem delovanju ščitnice (tiroksikoza), pri vnetjih, različnih operacijah in opeklinah se potreba po vitaminu C močno poveča, tako da lahko pride tudi do pomanjkanja. Če telo ne dobi zadosti vitamina C, se pogosteje pojavljajo modrice, krvavijo dlesni, rane se slabo celijo, izpadajo zobje, pojavijo se bolečine v sklepih in okužbe (skorbut).

Minerali

So elementi, ki se jih najdemo tako v kosteh kakor tudi v mišicah, zobeh, krvi in v živčnih celicah. Minerali pomagajo ohranjati normalno ravnovesje v telesu in sodelujejo pravzaprav pri vsem dogajanju v telesu, od imunskih funkcij do bitja srca.
Nekatere minerale, to je natrij, klor, kalij, fosfor, kalcij in magnezij, telo potrebuje v razmeroma veliki količini, pravimo jim makroelementi. Druge minerale telo potrebuje v majhnih količinah, imenujemo jih tudi oligominerali (minerali v sledovih). V to skupino mineralov štejemo železo, cink, baker, mangan, molibden, selen, jod in fluor.

Zadostno količino mineralnih snovi dobimo le s pravilno in uravnoteženo prehrano. Če v naši prehrani primanjkuje mineralnih snovi, je smiselno, da jih zaužijemo s pomočjo prehranskih dopolnil. Vendar pa moramo biti pozorni, da jih ne uživamo v prevelikih odmerkih, saj ima lahko presežek nekaterih mineralov škodljive (toksične) posledice.

Multivitaminski in mineralni pripravki z luteinom in likopenom

Likopen in lutein sodita v skupino naravnih barvil (karotenoidi), kamor spada tudi provitamin A ali beta-karoten. Likopen se nahaja predvsem v paradižniku, lubenici, rdeči grenivki in jim daje značilno rdečo barvo. Lutein pa se nahaja v različnem sadju in zelenjavi (grahu, špinači, brokoliju, brstičnem ohrovtu, zelju, korenju, zeleni solati, mangu, breskvah, marelicah in kiviju) in rumenih cvetovih predvsem ognjiča in sončnic, ki so tudi glavni vir za izolacijo. Obe spojini sta močna antioksidanta. Raziskave kažejo, da likopen pripomore k zmanjšanju tveganja za razvoj bolezni srca in ožilja in ima zaščitno vlogo pri raku prostate. Zadostne količine luteina pa glede na epidemiološke raziskave zmanjšujejo napredovanje starostne slabovidnosti. Celo več, lutein naj bi zmanjševal tudi  verjetnost nastanka katarakte, kar pa klinično še ni do potankosti potrjeno.

Ansari MS, Ansari S. Lycopene and prostate cancer. Future Oncol. 2005 Jun;1(3):425-30.

Sibirski ženšen

Sibirski ženšen ali sibirski ginseng je izvleček rastline Eleutherococcus senticosus ali elevterokok. Vsebuje elevterozide, ki naj bi imeli imunostimulativne učinke, ublažili ali odpravili naj bi utrujenost. Izvleček elevterokoka deluje kot antioksidant, saj ščiti celice, znižuje nivo holesterola, deluje zaščitno na jetra in pospešuje izločanje žolča. Tako kot Panax ginseng deluje adaptogeno, povečuje odpornost na biološki, kemični in fiziološki stres ter izboljša vitalnost, razpoloženje in kakovost življenja. Pri pomanjkanju ali izgubi moči in energije je idealen dodatek k prehrani.

Davydov M, Krikorian AD. Eleutherococcus senticosus (Rupr. & Maxim.) Maxim. (Araliaceae) as an adaptogen: a closer look. J Ethnopharmacol. 2000 Oct;72(3):345-93.

Omega-3 maščobne kisline

Nenasičene maščobne kisline omega-3 so dolgoverižne maščobne kisline z več dvojnimi vezmi. Veliko jih vsebujejo nekatere vrste severnomorskih rib, v naši običajni prehrani pa jih je zelo malo. Nenasičene maščobne kisline omega-3 zmanjšujejo količino trigliceridov in holesterola v krvi ter zlepljanje krvnih ploščic (trombocitov). Nekoliko znižujejo tudi zvišan krvni tlak, preko tega delovanja pa zmanjšajo nevarnost angine pectoris in srčnega infarkta. Poleg tega pomembno vplivajo na nastajanje biološko aktivnih snovi (eikozanoidov), ki z zapletenim mehanizmom delovanja zmanjšajo zlepljanje krvnih ploščic (agregacijo trombocitov), razširjajo male krvne žile in zavirajo vnetne procese. Pri izbiri tega prehranskega dopolnila naj ima prednost tisto z zadostno vsebnostjo vitamina E, ki izboljša izrabo teh kislin v telesu.

Ruxton C. Health benefits of omega-3 fatty acids. Nurs Stand. 2004 Aug 11-17;18(48):38-42.

Palmeto

Palmeto (Serenoa repens) je nizkorastoča palma, ki raste predvsem na Floridi. Palmeto je predvsem priporočljivo prehransko dopolnilo za moške po štiridesetem letu, ki imajo težave s povečano prostato. Prostata je žleza, ki se nahaja na spodnjem delu sečnega mehurja in obdaja sečnico. Do štiridesetega leta je njena velikost nespremenjena, nato pa prične ponovno rasti, takrat se običajno začne proces benigne hiperplazije prostate. Mnogi moški, vendar ne vsi, imajo zaradi zvečane prostate težave z uriniranjem. Posušeni plodovi palmeta vsebujejo fitosterole, ki izboljšajo urološke simptome pri povečanju prostate.

Buck AC. Is there a scientific basis for the therapeutic effects of serenoa repens in benign prostatic hyperplasia? Mechanisms of action. J Urol. 2004 Nov;172(5 Pt 1):1792-9.

Papaja

Papaja je tropski sadež, ki izhaja iz Srednje Amerike, a ga danes gojijo v številnih predelih sveta. Iz nezrelih posušenih plodov pripravljen izvleček predstavlja odlično prehransko dopolnilo. Vsebuje številne encime, ki pomagajo pri presnovi beljakovin (papain in kimopapain), maščob (lipaze) ter ogljikovih hidratov (α-amilaza). Tako se pripravki iz papaje pogosto uporabljajo pri hujšanju in za zaščito pred želodčnimi razjedami. V papaji so prisotni tudi številni vitamini (zlasti vitamin C, pa tudi vitamini B in riboflavin) ter minerali (izpostaviti velja kalcij in železo).

Probiotične bakterije

Probiotične bakterije so mlečnokislinske bakterije naravno prisotne v našem telesu. Predstavljajo pomemben del črevesne flore in imajo pomembno vlogo predvsem pri ohranjanju ravnotežja med različnimi vrstami bakterij, ki to floro sestavljajo. Črevesne bakterije s svojim delovanjem pripomorejo k učinkoviti presnovi zaužite hrane, zato je njihovo razmerje in ustrezno, uravnoteženo delovanje izredno pomembno. Probiotiki sodelujejo pri krepitvi naravne obrambe telesa, zato so učinkovito vsakodnevno prehransko dopolnilo. Posebej priporočljivi pa so pri potovalnih ali virusnih diarejah, po in med antibiotičnimi terapijami, pri črevesnih vnetjih in alergijah na določene vrste hrane.

Kopp-Hoolihan L. Prophylactic and therapeutic uses of probiotics: a review. J Am Diet Assoc. 2001 Feb;101(2):229-38; quiz 239-41.

Pycnogenol

Pycnogenol je eden izmed najmočnejših naravnih antioksidantov. Pridobivajo ga iz skorje določenih vrst bora (Pinus pinaster Ait. oziroma Pinus maritima) z gozdnih plantaž na jugozahodu Francije. Vsebuje naravne bioflavonoide. Deluje kot lovilec prostih radikalov in tako zmanjša poškodbe, posledice oksidativnega stresa, ki so glavni vzrok tako procesa staranja kot degeneracije človeškega organizma. Ščiti vitamin E pred oksidacijo in regenerira oksidirano obliko vitamina C ter tako znova omogoči njegovo bioaktivno delovanje. Pycnogenol sodeluje pri izboljšanju prekrvavitve z razširitvijo arterij in zmanjša nastanek krvnih strdkov pod vplivom stresa. Pomaga tudi pri ohranjanju imunskega ravnovesja v organizmu.

Packer L, Rimbach G, Virgili F. Antioxidant activity and biologic properties of a procyanidin-rich extract from pine (Pinus maritima) bark, pycnogenol. Free Radic Biol Med. 1999 Sep;27(5-6):704-24.

Brusnica

Za varovanje pred blagimi okužbami sečil so že pred desetletjem postali zelo zanimivi pripravki iz plodov brusnice, ki uspevajo v severni Ameriki (angleško cranberry, latinsko Vaccinium macrocarpon, slovensko veleplodna mahovnica). Raziskave kažejo, da sok iz plodov te rastline pa tudi farmacevtske oblike iz njih (tablete, kapsule) preprečijo pritrditev bakterij na sluznico sečil (mehurja in sečnice) in s tem zmanjšajo možnost za njihovo razrast in povzročanje težav v sečilih. Za takšno delovanje so najverjetneje odgovorne polifenolne spojine, antocianidini. Ti se prilepijo na migetalke, ki bakteriji omogočajo pritrjevanje na površino. V  eni izmed raziskav so tudi ugotovili, da lahko redno uživanje soka iz plodov brusnice zmanjša tveganje za nastanek oksalatnih ledvičnih kamnov.

Drugačna vrsta brusnice (Vaccinium vitis-idaea), raste tudi v slovenskih gorah. Pomembno je, da ju ne zamešamo, saj so plodovi te vrste za uporabo v zdravilstvu popolnoma nezanimivi. Listi sicer vsebujejo podobne učinkovine kot zimzeleni gornik (Arctostaphylos uvae-ursi), vendar precej manj. Tako imenovani fenolni glikozidi, ki so prisotni v listih, zavirajo razmnoževanje bakterij v sečilih. Le v skrajnem primeru se lahko uporabljajo, ko nadomestek za liste gornika.

Svetlinovo olje

Svetlinovo olje je zanimivo zaradi velike vsebnosti omega-6 esencialnih maščobnih kislin, linolne kisline in gama-linolenske kisline. Esencialne maščobne kisline ali njihovi derivati so snovi, ki jih telo samo ne more tvoriti in jih je potrebno vnesti v organizem s hrano. Pomembno vlogo imajo v rasti in razvoju možganov, živčevja in očesne mrežnice ter pri delovanju bioloških membran. Nujne so za normalno delovanje imunskega sistema, zato njihovo pomanjkanje poveča možnosti okužbe in vnetne procese. Velik biološki pomen imajo, tako v prenatalnem obdobju kot tudi med nosečnostjo in v času dojenja. Esencialne maščobne kisline vplivajo na sintezo prostaglandinov, posrednikov vnetja v telesu. Iz linolne lahko nastane gama-linolenska kislina. Iz te pa nastanejo ne-vnetni, kot tudi vnetni prostaglandini, vendar je ravnotežje premaknjeno v prid ne-vnetnih. Ugodno delovanje omega-6 maščobnih kislin je torej pripisati vplivu na razmerje med ne-vnetnimi in vnetnimi snovmi v telesu. Zadosten vnos teh snovi v organizem je izrednega pomena, saj je pomanjkanje esencialnih maščobnih kislin in neravnovesje med vnetnimi in ne-vnetnimi prostaglandini povezano s številnimi boleznimi.

Kalcijev citrat

Odrasel človek ima v telesu okoli 1.200 g kalcija, od katerega se 99 % v obliki kalcijevih fosfatnih soli nahaja v kosteh in zobeh, ki jim ta pomembni mineral daje strukturo in trdnost. Poleg tega sodeluje tudi v številnih procesih v organizmu. Potreben je za normalno krčenje in sprostitev skeletnih mišic in srca, sodeluje pri uravnavanju prepustnosti celičnih membran, prevajanju živčnih impulzov, v procesu strjevanja krvi, vpliva na normalni ritem srca in sodeluje kot aktivator v številnih encimskih reakcijah. Potrebe po kalciju so večje v obdobju rasti, v nosečnosti in pri starejših ljudeh, predvsem pri ženskah po menopavzi. Primeren vnos kalcija je v obdobju hitre rasti (otroštvo in adolescenca) pomemben dejavnik za preprečevanje osteoporoze v starosti. Čim večja kostna masa, dosežena v prvi polovici življenja, je tisto izhodišče, ki kasneje prepreči kritično izgubo kostnine (osteopenijo) in osteoporozo, torej zmanjša tveganje za zlome. Če s prehrano ne zmoremo pokriti dnevnih potreb, je smiselno jemati kalcijeve pripravke. Kalcij obliki kalcijevega citrata ni potrebno jemati skupaj s hrano, da bi dosegli boljši izkoristek in ne povzroča prebavnih motenj in zaprtja, kot je to pogosto pri kalcijevem karbonatu. Raziskave kažejo, da se kalcijev citrat pri enakih pogojih absorbira za 22-27 % bolje kot kalcijev karbonat, tako na prazen želodec, kot zaužit skupaj s hrano. Dobro se absorbira tudi pri ljudeh, ki imajo zmanjšano količino želodčne kisline. Pri ljudeh, ki so nagnjeni k nastajanju oksalatnih ledvičnih kamnov, je tveganje manjše pri jemanju kalcijevega citrata, saj naj bi ta nastanek kamnov celo zaviral.