Majhna rastlinica, ki je osvojila svet

Zanimivosti

Čaj, pijača, v kateri uživa velik del sveta, je ljudi tako očaral, da je okoli njegovega pitja nastalo več različnih obredov in tradicij. Iz ene rastline smo ljudje čez čas naredili nešteto okusov in variacij, v katerih danes uživamo med delom, učenjem, branjem in druženjem.

Po besedah raziskovalcev naj bi pitje čaja izviralo iz jugozahodne Kitajske. V azijskih državah ima pitje čaja tisočletja dolgo in pomembno tradicijo. V Evropo so popotniki čaj pripeljali v 16. stoletju. Preko italijanskih in portugalskih trgovcev se je pitje čaja razširilo po celi Evropi. V Anglijo je čaj prišel kasneje, v 17. stoletju in postopoma postajal vedno bolj priljubljen. Do sredine 18. stoletja je celo postal tako priljubljen, da je obveljal za angleško nacionalno pijačo. Do konca 19. stoletja je cena čaja postala tako dostopna, da so ga lahko pili vsi, ne le bogati. Čaj je dobil tudi politično moč – Bostonska čajanka leta 1773 predstavlja začetek Ameriške revolucije.

Nešteto okusov iz ene rastline

Poznamo več različnih vrst čajev, ki se razlikujejo glede na to, kako so bili lističi čaja predelani. Čaj, ki so ga prvotno pili na Kitajskem, je bil zeleni čaj. Še danes je ta vrsta čaja najbolj priljubljena. Nastane tako, da mlade lističe čaja oberejo, počakajo, da ovenejo, nato pa jih poparijo, da ustavijo oksidacijo. Nato lističe različno obdelajo – stisnejo, zvijejo, iz njih naredijo kroglice, jim dodajo aromo. Za pripravo zelenega čaja vodo zavremo, jo ohladimo na 60–80 °C (točna temperatura je odvisna od vrste čaja) ter z njo prelijemo čajne lističe. Pustimo stati 3 minute in precedimo. Pijemo ga čistega, brez dodatkov.

Beli čaj se obira le ob določenem času vsako leto, zato je redkejši in dražji od črnega in zelenega. Zanj oberejo le mlade vršičke, ki jih nato poparijo ali pa posušijo na soncu. Če si želimo privoščiti beli čaj, zavremo vodo, jo segrejemo na 85 °C, z njo prelijemo čaj, ter ga pustimo stati 4 minute. Pijemo ga brez dodatkov. Najbolj redka vrsta čaja je rumeni čaj. Včasih je veljal za pijačo cesarjev. Ker ga delajo v izjemno majhnih količinah, ga je zelo težko dobiti. Narejen je podobno kot zeleni čaj, le da ga poparijo dvakrat. Skuhamo ga tako, kot zeleni čaj.

Oolong čaji spadajo nekam med zelene in črne čaje. Čajne lističe za oolong čaj svaljkajo, da se izločijo eterična olja, nato pa jih pustijo, da delno oksidirajo. Tehnika za njihovo izdelavo izvira iz Tajvana in je najtežji način predelave čaja. Pripravimo jih tako kot črne čaje. Vodo zavremo in z njo prelijemo čaj, ki ga pustimo stati 4–5 minut.

Črni čaj je poleg zelenega najbolj priljubljena in prepoznavna oblika čaja. Ime je dobil po temni barvi čajnih lističev. Obrane lističe po tem, ko ovenijo, svaljkajo, da izločijo olja, nato jih pustijo nekaj tednov, da popolnoma oksidirajo ter na koncu poparijo. Največ črnega čaja pridelujejo v Indiji, Šrilanki in vzhodni Afriki. Črni čaj prelijemo z vrelo vodo in ga pustimo 3–5 minut.

Dober okus in poln zdravja

Ste vedeli, da so čaj prvotno uporabljali kot zdravilo? Nekateri cesarji so celo verjeli, da jih bo žvečenje čaja obvarovalo pred strupi. Čaj vsebuje veliko antioksidantov, ki pomagajo ohranjati naše telo vitalno. Pomagajo namreč pri zaviranju staranja celic, delujejo protivnetno in znižujejo raven holesterola v krvi. Za razliko od kave ne vsebuje le sestavin, ki delujejo poživitveno, temveč tudi tiste, ki naše telo umirjajo. Posledično vas bo pitje čaja zbistrilo, ampak ne bo povzročilo neprijetnih reakcij, ki jih lahko imate po preveliki dozi kave.

Vsebujejo tudi veliko vitaminov in mineralov, eterična olja, ki pospešujejo prebavo ter snovi, ki pospešujejo izločanje inzulina. Zaradi tega je primeren tudi za diabetike.

Izberite si torej svoj najljubši čaj, ter se sprostite s skodelico tega odličnega napitka. V njem lahko uživate celo leto – pozimi se pogrejte s skodelico toplega čaja, poleti pa se ohladite z doma narejenim ledenim čajem.


Sledite nam