Recepti Facebook Recepti Instagram

Ljubitelji obeležujejo mednarodni dan kave

Created by on 25. septembra, 2018

Na Ptuju se bo zgodila edinstvena zgodba – 4. festival Ptujske zgodbe o kavi in obeležitev mednarodnega dneva kave. Začne se v četrtek, 27. 9. 2018, ob 18.30.

zgodbe ob kavi

Zgodovinsko dejstvo, da je Ptuj mesto kave z bogato kavarniško in pražarsko tradicijo, je služilo kot navdih za organizacijo prvega festivala kave in kavarniške kulture v Sloveniji v letu 2015. Letošnja, četrta izvedba festivala ostaja zvesta svojim postulatom, saj bo ponovno povezovala zgodovinske, kulturne, družbene ter kulinarične elemente kave in se z zanimivimi dogodki ter ponudbo pridružila Mednarodnemu dnevu kave, ki ga obeležujemo 1. oktobra – osrednja tema je ŽENSKE IN KAVA.

PTUJSKE ZGODBE O KAVI bodo gostile izbrane pražarje, ponudnike in dobavitelje kave ter kavnih napitkov, bariste z aktualnimi nasveti za pripravo priljubljenega napitka, odvila pa se bo tudi zanimiva slikarska kolonija, na kateri bodo lahko ustvarjali prav vsi obiskovalci. Novost je gostovanje družabnega kavarniškega večera pri partnerju festivala v Ormožu in sodelovanje z Gimnazijo Ptuj.

Program festivala Ptujske zgodbe o kavi 2018, 27. 9. – 30. 9. 2018:

ČETRTEK, 27. 9. 2018 ob 18:30
HOTEL MITRA, PTUJ
Vrata festivalu odpiramo ob Kipertz kavi. Veseli bomo vaše družbe.

PETEK, 28. 9. 2018 ob 17.30
GRAJSKA KAVARNIŠKA POPRAVLJALNICA, ORMOŠKI GRAD
Novost festivala je, da bo družabni kavarniški dogodek, na katerem bomo z izbranimi gosti spregovorili na temo ŽENSKE IN KAVA, letos gostila ormoška Grajska kavarniška popravljalnica. Gre za prvo tovrstno v Sloveniji in spada pod okrilje Centra ponovne uporabe. Grajska kavarniška popravljalnica v gradu Ormož z izvajanjem dejavnosti ‘naredi sam’ z medgeneracijsko funkcijo omogoča povezovanje skupnosti, kjer se ljudje pogovarjajo, družijo in imajo pozitiven odnos do narave, ljudi in omejenosti virov. V osrednji sobi popravljalnice si sam skuhaš kavo na peščeni kopeli. Kava je iz pravične trgovine in večinoma iz slovenskih pražarn. Kavo je treba najprej zmleti s kavnim mlinčkom, jo skuhati in izbrati vintage skodelico, ki jo potem kavopivec odnese s sabo domov. Skodelica vedno znova spomni na pomen kroženja surovin, ki so vsebovane v izdelkih, ki jih mnogi zavržejo kot odpadke. Načelo ‘naredi sam’ je tisto, kar manjka sodobni družbi, da postane srečnejša. Kavna usedlina se nato zlije v domačo kanglo za mleko, ta pa se uporabi za gojenje bukovih ostrigarjev. Poleg kave si lahko sami (s pomočjo gospodinje) naredite tudi languš, tradicionalno prekmursko jed.

SOBOTA, 29. 9. 2018, 9.00-15.00, MESTNI TRG 1, PTUJ
OBELEŽUJEMO MEDNARODNI DAN KAVE – Z DEGUSTACIJAMI IN SLIKARSKO KOLONIJO

Helena Ajdnik, ustanoviteljica in idejna vodja festivala:

“Mednarodna organizacija za kavo je za letošnji mednarodni dan kave izbrala temo z naslovom ‘Women in Coffee’. Ženske in kava. Nežnejši spol ima zelo pomembno vlogo v celotni kavni verigi – od posaditve kavovca, obiranja jagod, obdelave, prodaje, do praženja in priprave kavnega napitka. In seveda, uživanje le-tega. Ste se kdaj vprašali, koliko ženskih obrazov in rok je za skodelico kave, ki jo pijete vsaki dan?”

Ideja mednarodne kampanje je, da se ženskam v kavni industriji da več kot le besedni poklon. Radi bi glasneje spregovorili o ENAKOPRAVNOSTI in PRAVIČNOSTI žensk v kavni verigi – od zrna do skodelice. In ta prizadevanja bi radi podprli tudi z našim festivalom na Ptuju. V ta namen bo glavni sobotni dogodek, ki bo spadal tudi med globalne dogodke pod okriljem Mednarodne organizacije za kavo, ponudil zanimivo dogajanje – odvila se bo slikarska kolonija, na kateri bodo lahko ustvarjali prav vsi obiskovalci, ob tem pa bo na voljo oboževan črni napitek.

NEDELJA, 30. 9. 2018, HOTEL MITRA, PTUJ
Na ogled bodo postavljena dela s slikarske kolonije (do 7. 10. 2018)

Ptuj – prestolnica kave

Izjemno zanimanje javnosti, ptujska tradicija kavarništva, afiniteta do tega priljubljenega napitka in še marsikaj jih je motiviralo, da ostanejo zvesti svojemu cilju in festivalu vsako leto dodajo neko novo vsebino. Tudi zato, ker je kavarništvo močno povezano z zgodovino Ptuja. Mesto ima bogato kavarniško in pražilsko tradicijo, ki sega v leto 1786 in čas podjetnega meščana Jožefa Kiperza, ki je imel v starem mestnem jedru Ptuja, kjer danes stoji hotel Mitra, kavarno z lastno pražarno. Hotel Mitra še danes goji tradicijo starih receptov s hišno blagovno znamko COFFEE STORY® Kipertz, ki se praži v ptujski butični pražarni.