Recepti Facebook Recepti Instagram

Kdo so najboljši slovenski vinarji

Ustvaril dne 20. marca, 2020

Spletna stran The Slovenia, ki s pomočjo javnega glasovanja že četrto leto izbira najboljše slovenske restavracije, je najboljši vir informacij o trenutnih kulinaričnih trendih. Ker je zaradi trenutne situacije obiskovanje restavracij in preskušanje novih okusov nemogoče, smo preverili, kateri so naši najboljši vinarji. V buteljki vina lahko navsezadnje uživamo tudi na domačem balkonu.

Kdo so torej po mnenju strokovnjakov pri The Slovenia naši najboljši vinarji?

Goriška Brda zastopa vinarna Bjana iz vasi Biljana. Vina, ki nastajajo na tej prekrasni posesti so zelo priljubljena, še posebno njihove penine. V teh toplih spomladanskih dneh lahko uživate ob kozarcu njihove rosé penine.

The Slovenia

Iz enega od najbolj znanih vinorodnih okolišev v Sloveniji, Vipavske doline, prihajajo vina posestva Burja. Vina, ki so prejela že veliko laskavih naslovov in priznanj, so sad dela priznanega vinarja Primoža Lavrenčiča. Družina Lavrenčič, ki s posestvom upravlja, v Vipavski dolini živi že od leta 1499, njihova ljubezen do pokrajine pa se odraža v vsaki buteljki, ki pride iz njihovega posestva.

Dveri-Pax se nahaja v severovzhodni Sloveniji in nadaljuje že 800-letno benediktinsko tradicijo vinarstva v Podravski vinorodni deželi. Imajo kar 73 hektarov vinogradov, za svoja vina pa so prejeli že več priznanj in nagrad.

Na seznamu so se znašli vinarji iz celotne Slovenije.

Naslednja dva vinarja oba delujeta v Goriških Brdih, poleg tega pa si tudi delita priimek. Vinogradi Marjana Simčiča se nahajajo na 16 hektarjih, od tega jih je približno polovica na drugi strani meje, sam pa predstavlja že peto generacijo, ki na tem posestvu proizvaja vino. Vina Edi Simčič so rezultat trdega dela Edija Simčiča, ki se mu je pridružil še sin Aleks.

V Goriških Brdih, kamor mora na izlet vsak ljubitelj vin, se nahaja tudi vinska klet Movia. Ena od najstarejših posesti pri nas, Movia obstaja že tri stoletja. Aleš Kristančič, »slovenski vinski genij«, je svoje življenje posvetil ustvarjanju vin, ki jih hvalijo domači in tuji kritiki. Legenda pravi, da je vina Movia pil tudi Hemingway.

the slovenia

Iz Bele Krajine prihajajo vina vinske kleti Prus. Vinska klet se nahaja v okolici Metlike, je prejemnik številnih priznanj in nagrad, kar petkrat pa so bili izbrani za vinarja leta. Zelo znana so njihova sladka vina, še posebno ledena vina.

Na Bizeljskem nastajajo vina Istenič. Podjetje je eno največjih proizvajalcev penečih vin pri nas. Hkrati se tudi lahko pohvalijo, da so prvi v Sloveniji, ki so pričeli peneče vino pridelovati po tradicionalni metodi.

PRA-vinO, prejemnik več nagrad, prihaja s posestva družine Čurin-Prapotnik. Nahaja se v idiličnih Ljutomersko Ormoških goricah, najbolj pa so znani po svojem Šiponu.

V prikupni vasici Medana v Goriških Brdih najdete še enega izjemnega vinarja. Stojan Ščurek je za svojo znamko vin Ščurek prejel več priznanj in nagrad ter je eden od najbolj priljubljenih vinarjev pri nas.

Čeprav je trenutno večina vinskih kleti za obiskovalce zaprtih, pa lahko njihova vina najdete na spletu. Privoščite si kozarček rujnega in doma uživajte v pomladnih dneh. Pri tem pa si še vzemite čas za glasovanje za najboljšo slovensko restavracijo