Recepti Facebook Recepti Instagram

Je zelenjavni čips zdrava izbira?

Ustvaril dne 25. oktobra, 2018

Slani prigrizki so običajno energijsko bogata živila, ki vsebujejo veliko maščobe, nasičenih maščobnih kislin, sladkorja in/ali soli in so hkrati hranilno revna. Zato so brez dvoma skupina živil, ki naj bi jih uživali le občasno oz. se jih izogibali. A tudi med prigrizki so razlike, ne le v sestavi, ampak tudi v hranilni vrednosti. Kaj prigrizek vsebuje pa boste težko ugotovili zgolj s pogledom na sprednjo stran izdelka.

čips domači krompir

Deklaracija (prodajno ime, seznam sestavin in hranilna tabela), ki je osebna izkaznica izdelka, se običajno nahaja na zadnji strani embalaže. Med bolj priljubljenimi slanimi prigrizki je zagotovo krompirjev čips, na policah pa lahko zasledimo tudi zelenjavni čips.

Je zelenjavni čips bolj zdrava izbira kot krompirjev čips?

Pogled na seznam sestavin nam razkrije, da za razliko od krompirjevega čipsa, v katerem je največ krompirja, saj je prvi na seznamu sestavin, zelenjavni čips vsebuje več različnih vrst zelenjave (pastinak, korenček, rdeča pesa, sladek krompir). Kot poudarjajo na ZPS je to največja razlika med njima.  »Hiter pogled na seznam sestavin bi marsikoga prepričal, da je zelenjavni čips  boljša izbira, saj vsebuje več zelenjave, a popolno sliko o izdelku dobimo, če pogledamo še hranilno tabelo,« opozarja Nika Kremić in dodaja: »Ta nam razkrije, da je energijska vrednost na 100 gramov krompirjevega in zelenjavnega čipsa primerljiva okrog 500 kcal (2100 kJ), v obeh primerih gre za energijsko gosta živila.«

Oba izdelka vsebujeta veliko maščobe, krompirjev čips 33 gramov, zelenjavni čips pa celo malenkost več, in sicer 37 gramov v 100 gramih izdelka. Na prehranskem semaforju jima za vsebnost maščobe zasveti rdeča luč, ki opozarja naj živilo uživamo le občasno. Vsebnost nasičenih maščob je v obeh primerljiva. Zelenjavni čips vsebuje veliko sladkorja, skoraj 20 % več kot krompirjev čips, za kar mu prav tako zasveti rdeča luč na semaforju. Obratno pa je pri vsebnosti soli, tu je rdeča zasvetila krompirjevemu čipsu.

ZPS nasvet

  • Kljub temu, da je osnova za pripravo zelenjavnega čipsa zelenjava, pa zaradi postopka priprave oziroma cvrtja, čips vsebuje veliko maščobe in sladkorja in ni nič bolj zdrava izbira kot krompirjev čips.
  • Tako zelenjavni kot krompirjev čips sta prigrizka, ki jima na semaforju večkrat zasveti rdeča luč, zato se ju raje izogibajte oziroma ju uživajte le občasno.
  • Uživanje zelenjave v obliki zelenjavnega čipsa ni priporočljivo, zelenjavo je najbolje uživati surovo, kuhano ali dušeno. Na dan naj bi zaužili vsaj 250 g zelenjave (brez krompirja).

Več koristnih informacij najdete na www.veskajjes.si. Vsebina je rezultat aktivnosti na projektu Inovativne rešitve za informirane odločitve, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje.