Recepti Facebook Recepti Instagram

Gourmet Cup Ljubljana 2018

Created by on 31. januarja, 2018

Na Gourmet Cup Ljubljana 2018 je bilo jasno slišano: Slovenija ima potencial in avtentičnost je na prvem mestu.

Gourmet Cup Ljubljana 2018

Na Gourmet Cup Ljubljana 2018 je bilo jasno slišano: Slovenija ima potencial in avtentičnost je na prvem mestu. Da je za velik uspeh treba hoditi po robu, se poleg Ane Roš vedno bolj zavedajo vsi, ki so bili del štiridnevnega Gourmet Cupa Ljubljana.

Dogodek je gostil mnoge slovenske in tuje TOP chefe, kulinarične kritike, pisce in strokovnjake, ki so z zanimanjem opazovali, okušali in poslušali vse, kar lahko Slovenija ponudi na področju kulinarike. Sodeč po njihovih odzivih ima Slovenija velik potencial za razvoj v prepoznavno kulinarično destinacijo.

3. Gourmet Cup Ljubljana

Ta konec tedna so na svoj račun prišli ne le ljubitelji kulinarike, temveč tudi gostinci in vinarji ter vsi ostali, ki so kakorkoli povezani s kulinariko oz. delujejo na področju gostinstva in turizma. Od 27. do 30. januarja 2018 je namreč potekal že tretji Gourmet Cup Ljubljana, ki je več kot dokaz, da se tudi v Sloveniji da organizirati kulinarični dogodek, ki je kos drugim svetovno poznanim dogodkom.

»Tisto kar dela dogodek Gourmet Cup uspešen, je sodelovanje in postavljanje skupnih interesov pred interese posameznikov. Dogodek je tako v treh letih predstavil kar 26 slovenskih in 8 tujih chefov in ne sloni zgolj na mednarodno uspešnih obrazih, pač pa promovira slovensko kulinariko kot celoto,«

pojasnjuje Martin Jezeršek.

Kako izgledata teorija in praksa skupaj so udeleženci začutili na Ljubljanskem gradu na strokovno-izobraževalni konferenci pod vodstvom Ane Roš, kjer so svoje poglede soočali ugledni govorci, med njimi kritiki, predstavniki državnih in izobraževalnih inštitucij ter oglaševalci.

»Konference, kot je današnja, predstavljajo platformo, da smo odkriti in da se pogledamo v ogledalo. Razumemo, da je pred nami še dolga pot in da moramo še veliko postoriti. A hkrati mislim, da imamo odlično izhodišče,«

je povedala Ana Roš, najboljša kuharska mojstrica na svetu.

Več kot 160 udeležencev je v sklopu dveh panelov in okroglih miz z zanimanjem poslušalo razpravo o dveh najbolj aktualnih temah.

Prva tematika je pokrivala potencial Slovenije kot kulinarične destinacije, kjer so prisotni govorci (Ana Roš, Toni Tomašek, Justyna Adamczyk, Barbara Zmrzlikar, Paolo Marchi, Eva Štravs Podlogar in Petra Stušek) ugotovili, da Slovenija ima potencial. Slovenija je namreč unikatna z vidika velikih naravnih raznolikosti na izredno majhnem območju in posledično izredne raznolikosti na področju kulture prehranjevanja. Ta potencial pa morajo predstavniki države skupaj z gostinci pametno izkoristiti in s pravilnimi prijemi v Slovenijo pripeljati več kulinaričnih turistov. Še posebej je v tem času veliko svetovnega zanimanja za Slovenijo prav po zaslugi uspehov Ane Roš. Hkrati pa ima Slovenija tudi veliko dela pri iskanju lastne kulinarične identitete, kjer Ana Roš še posebej zagovarja pomen avtentičnosti in dviga kakovosti na vseh ravneh ponudbe, od barov, gostiln, pa vse do restavracij z visoko kulinariko.

V drugem sklopu programa so se udeleženci konference dotaknili vprašanja zagotavljanja kadrov. Zbrani govorci (Ana Roš, Enrico Dandolo, Arturo Sims, Achim Schmitt, Maja Makovec Brenčič, Janez Damjan, Luka Šmigoc) so identificirali globalni izziv pri pomanjkanju ustrezno usposobljenih kadrov v gostinstvu, še posebej na področju strežnega osebja. Turizem ima vse večji vpliv na razvoj gospodarstva in rast BDP, saj globalno prebivalstvo vse več potuje. Hkrati pa prihaja do vse večjega razkoraka med ponudbo in povpraševanjem po ustrezno usposobljenem kadru. Strinjali so se, da je potrebno posodobiti izobraževalne programe strokovnih šol, hkrati pa ugotovili, da je potrebno težave reševati že na nivoju osnovnih šol in otrokom približati poklice, kot je natakar, in vrniti ugled poklicu.

Vrhunec ponedeljka je bila zagotovo doživljajska večerja (experience dinner), ki je bila v hipu razprodana. Za kar 120 gostov so usklajeno kuhali Ana Roš (Hiša Franko), Philip Rachinger, (Mühltalhof) svež up svetovne kulinarike, in Luka Jezeršek (Jezeršek gostinstvo) s svojimi ekipami.

Letos se je dogodek Gourmet Cup Ljubljana približal zastavljeni dolgoročni viziji in strategiji – postati najpomembnejši kulinarični dogodek, ne samo v Sloveniji, temveč tudi v regiji, k čemur bo zagotovo v veliki meri pripomoglo tudi partnerstvo s Turizmom Ljubljana in povezovanje z blagovno znamko Gourmet Ljubljana.

Organizator Jezeršek gostinstvo, katerega glavni moto je, da mora biti vsak obrok doživetje, pa ob tem še sporoča, da že načrtujejo Gourmet Cup Ljubljana 2019.

Fotogalerija Gourmet Cup Ljubljana: https://gourmetcupljubljana.pixieset.com