Recepti Facebook Recepti Instagram

Glasujte za najboljšo restavracijo v Sloveniji

Created by on 16. februarja, 2018

Glasovanje poteka do konec februarja, sam izbor pa se bo zaključil konec marca 2018, pospremljen z razglasitvijo in podelitvijo diplom.

Izbor najboljših restavracij v Sloveniji – The Slovenia Restaurant Awards je v teku. Po nekajmesečnih pripravah strokovne komisije, so pripravili nabor restavracij za leto 2018 in predali v glasovanje Chefs&Foodies Akademiji ter najavili glasovanje za splošno javnost.

Kulinarika je v medijih v zadnjem času zagotovo ena od osrednjih tem in ponuja bogato in raznovrstno vsebino. Uživanje v gastronomskih užitkih na različnih destinacijah je za milijarde turistov po vsem svetu postalo pomemben del turističnega doživetja.

Pomembno je sodelovanje na vseh ravneh in tako predstaviti domačim in tujim turistom, gastronomski del, ki ga ponuja Slovenija.

Podpis sponzorstva
Podpis sponzorstva

Kako so izbrali restavracije

Na začetku je potekal strokovni predizbor. Strokovna komisija v sestavi etnologov dr. Janeza Bogataja (FF) in dr. Aleša Gačnika (Turistica), mag. Helene Cvikl (direktorice Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor), mednarodnega ‘best-selling’ avtorja in profesor zgodovine umetnosti Noah Charney in lastnica LjubljanaNjam Iva Gruden, ki se osredotoča na kulinarične sprehode, pisateljica, predavateljica. Vsak član je predlagal do 15 restavracij na regijo oz. do 25 za Ljubljano z osrednjo Slovenijo.

Komisija je pripravila preliminarni izbor restavracij, pravila in kriterije za izbor in določila seznam restavracij, ki jih je predala v glasovanje v:

  • Chef Akademijo: v sestavi chefi iz izbranih restavracij prib. 100 kuharskih strokovnjakov.
  • Foodies Akademijo: predstavljajo novinarji, kritiki, blogerji, strokovnjaki in ljubitelji s področja enogastronomije, vinarji, sommelierji in predstavniki različnih panožnih združenj, ter splošna javnosti. Tudi oni bodo izbirali med naborom restavracijami. (drugi nivo – glasovanje se je začelo 31.1.2018 in je zaprtega tipa).

Njihovi glasovi štejejo 75% končne ocene. Na podlagi širšega seznama bomo izbirali do 10 najboljših restavracij v vsaki regiji. Lansko leto je glasovalo skoraj 300 članov.

  • Glas ljudstva: preko medijev in družabnih omrežij bomo ponovno pozivali, da na spletni strani glasujejo za svojo najljubšo restavracijo.

Njihovi glasovi štejejo 25% končne ocene.

Glasovanje bo potekalo do konec februarja, sam izbor pa se bo zaključil konec marca 2018, pospremljen z razglasitvijo in podelitvijo diplom.

Nabor najboljših restavracij je objavljen na uradni spletni strani izbora www.the-slovenia.com, kjer lahko tudi glasujete.

Tako zmagovalne kot preostale restavracije (predstavljene kot “priporočene”), bodo predstavili v kulinaričnem zemljevidu “Foodies mapi” ter knjigi The Slovenia Restaurants. Na ta način bodo restavracije dobile možnost, da si povečajo obisk, trudijo na izboljšavah ter počasi napredujejo na vrh lestvice, turisti pa širok nabor okusov, za vsako priložnost in za vsak žep.

obiskovalci predstavitve
Obiskovalci predstavitve

Postavimo Slovenijo na kulinarični zemljevid sveta!