Borovnice

Zanimivosti

Kakor se vrste jagodičja so tudi borovnice nizkokalorično sadje. Pomembne so v dietetični prehrani in domačem zdravilstvu.

Borovnice sodijo med najbolj zdravo in celo zdravilno sadje. Pomagajo pri slabokrvnosti, urejajo prebavo in vrednost sladkorja v krvi ter vračajo moč in vitalnost vašemu organizmu, saj so polne vitaminov in mineralov.

Poišči članek

RSS Novo na forumu Prehrana in kulinarika

RSS Novo na forumu Prehrana in varnost živil

Oznake

Oznake

ZANIMIVOSTI

Jagode vsebujejo veliko pektina, C vitamina, kalija in antocianozidov. Uravnavajo odvajanje, preprečujejo nastajanje oblog v arterijah, povečujejo odpornost organizma, vzdržujejo normalno ravnovesje tekočin v telesu, normalno delovanje srca in uravnavajo krvni tlak. Najpogosteje jih jemo v sadnih solatah, zavitkih, pecivih.

Jagode ameriških borovnic imajo veliko hranilno vrednost. Bogate so s sladkorjem, suho snovjo, kislinami, vitamini, rudninami, vsebujejo pa tudi številna organska barvila – antociane. Poseben skladen okus dajejo borovnicam hlapne snovi, ki so po sestavi drugačne, kot jih imajo gozdne borovnice.

Kakor se vrste jagodičja so tudi borovnice nizkokalorično sadje. Pomembne so v dietetični prehrani in domačem zdravilstvu. Zaradi vsebnosti kislin in aromatičnih snovi, pektinov spodbujajo izločanje sline in pomagajo pri prebavi. Velika vsebnost kalija v jagodah vpliva na izločanje vode iz organizma. Jagode vsebujejo tudi čreslovino, zato delujejo razkuževalno, poleg tega varujejo stene ožilja ter preprečujejo in blažijo vnetja. Že dolgo je znano, da uživanje borovnic lajša težave pri ledvičnih kamnih, vnetju mehurja, kroničnih črevesnih vnetjih, hemeroidih, grižah. Svež borovničev sok je dobro razkužilo za ustno votlino in grlo. Poseben pomen imajo borovnice v prehrani in lajšanju težav sladkornih bolnikov. Naravno barvilo mirtilin, ki ga vsebujejo tako jagode, kot listi borovnic, omejuje in znižuje vrednost sladkorja v krvi. Pomagajo zatirati številne povzročitelje bolezni v črevesju. Otroci, ki redno uživajo borovnice ne dobijo glist. Pri zdravljenju sladkornih bolnikov dobro učinkuje tudi uživanje čaja borovničevega listja.

  • Če borovnice vključite v redno prehrano (skodelica borovnic na dan), z njimi lahko znižate raven holesterola in maščob v krvi. Velika vsebnost vitamina C pripomore, da laže prenesemo stres, saj biološke snovi iz borovnic pomirjajo in krepijo živce.
  • Ker so nizkokalorične (100g borovnic vsebuje le 60 kcal), so primerne tudi za vse tiste, ki pazijo na svojo telesno težo –  pomagajo pri hujšanju.
  • Borovnice pogosto izsušujejo za shranjevanje, tako da jagode po hitrem postopku dehidrirajo, da vsebujejo le 5 do 15 % vlage ter so po ponovni ovlažitvi ravno tako napete in ohranjajo značilen okus svežega sadja.
  • Zmrzovanje jagod je uspešen način shranjevanja. Razen vitamina C se vitaminska in hranilna vrednost zelo malo spremeni.
  • Iz borovnic lahko pripravimo zelo kakovostne in  okusne sladice.
  • Kompote, džeme in marmelade pa lahko kuhamo oziroma konzerviramo s pol manj sladkorja. Zadostuje že razmerje sadje : sladkor =  2 : 1

 


Sledite nam