Recepti Facebook Recepti Instagram

Bodite pozorni pri izboru žit za zajtrk

Ustvaril dne 9. februarja, 2018

Pri kupovanju žit je branje hranilne tabele nujno. Pogosto vsebujejo veliko sladkorja in so bolj primerna za sladico.

zita-infografika

Žita za zajtrk so izdelki, ki jih pogosto izbiramo za zajtrk predvsem zato, ker so zelo priročna ter jih lahko hitro in preprosto pripravimo. Imamo jih radi odrasli in tudi otroci. Žal pa se velikokrat izkaže, da so zaradi visoke vsebnosti sladkorja bolj primerna za sladico kot za zajtrk, predvsem, ko govorimo o žitih za otroke.

Primerjalno ocenjevanje, ki ga je izvedel Mednarodni inštitut za potrošniške raziskave (MIPOR) ob sofinanciranju Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, je podala alarmantne podatke, saj je bil le en od 16 izdelkov žit za otroke ocenjen “dobro”, deset jih je dobilo oceno “povprečno” in pet oceno “nezadovoljivo”. Poleg velike vsebnosti sladkorja, dodanih nepotrebnih aditivov in arom, so žitni izdelki pakirani v potratni embalaži in z zavajajočimi slikami.

Zakaj so “žita iz škatle” pogojno primerno živilo?

Bolj sladka kot žita za odrasle!
Pregledana žita za otroke so v povprečju vsebovala 26 gramov sladkorja na 100 gramov izdelka, medtem ko so žita za zajtrk s suhim sadjem, ki smo jih pregledali februarja 2017, vsebovala v povprečju 19 gramov sladkorja. Vprašamo se, v čigavem interesu je, da so žita za otroke bolj sladka kot tista za odrasle? Katera žita so pregledovali? >>>

Žita za zajtrk »da«, a berite hranilne tabele!
Veliko staršev meni, da so žita za zajtrk zdrav obrok za njihovega otroka, pa naj bo malček ali najstnik. Kot so ugotovili na MIPORju velika večina pregledanih žit za otroke vsebuje veliko sladkorja, a med vzorci je tudi nekaj manj sladkih izdelkov. Pri kupovanju žit, ki jih za zajtrk ponudimo otroku, je torej branje hranilne tabele nujno. Za lažjo predstavo, kaj pomeni zaužitje obroka zelo sladkega žita za zajtrk v primerjavi z manj sladkim, so na MIPORju izračunali, koliko sladkorja zaužijeta otrok do treh let in najstnik med 13. in 15. letom s 30-gramsko porcijo žita (takšno porcijo največkrat priporočajo proizvajalci).

Nepotrebni aditivi in arome
Žal med pregledanimi žiti za zajtrk izdelka brez aditivov ni, čeprav gre za žita, namenjena otrokom. Tako noben izdelek ni dobil ocene zelo dobro. Oceno dobro je dobilo šest žit za otroke, ki so vsebovali le dodane arome. Preostali izdelki, ki so vsebovali še emulgator, so bili ocenjeni slabše. Najslabšo oceno pomanjkljivo sta dobila izdelka Hrustek (emulgator: sojin lecitin, stabilizator E476, aroma) in Marque repere (emulgator: E471, E472e, arome, antioksidant: izvleček z visoko vsebnostjo tokoferolov), ki vsebujeta največ aditivov.

Kako izbrati dobro žito za zajtrk vašega otroka?

  • Pred nakupom si oglejte podatke v hranilni tabeli. Žita, ki vsebujejo več kot 15 gramov sladkorja, ponudite otroku za zajtrk le poredko. Pri izbiri bodite pozorni tudi na podatek o vsebnosti vlaknin – teh naj bo več kot 6 gramov na 100 gramov izdelka.
  • Žita, ki niso namenjena izključno otrokom, so običajno boljša izbira, saj vsebujejo manj sladkorja.
  • Ste pomislili, da bi žiti zajtrk izdelali sami? Poglejte si recept za domači Muesli >>>

Še več podatkov in informacij najdete na razpredelnici ocen na potrosnikovzoom.si.