Trajnostni, zdravi, ugodni – katero znamko dimljenega lososa se vam najbolj splača kupiti?

Zanimivosti

Dimljeni losos je favorit za zdrave zajtrke, odlične prigrizke in skoraj nujen del narezkov na zabavah. Ampak, ali so vsi dimljeni lososi enaki? Zveza potrošnikov Slovenije je naredila primerjalen test dimljenih lososov na našem trgu. Le kaj so ugotovili?

Dimljen losos je zdrava in okusna jed, polna beljakovin, ter omega 3 maščob. Ker lahko vsebuje listerijo, bakterijo, ki lahko povzroči bolezen listeriozo, ni priporočljivo, da ga uživajo novorojenčki, nosečnice in ljudje z oslabljenim imunskim sistemom.

Kaj pravzaprav je dimljen losos

Ste se že kdaj vprašali, kako dimljen losos sploh nastane? Svežega lososa najprej konzervirajo s soljo. To lahko naredijo ročno ali pa s sodobnimi tehnologijami strojnega vbrizgavanja soli. Sol meso ohrani in iz njega izloči vodo, poleg tega pa tudi da okus lososu. Soljeno meso nato hladno dimijo. To delajo po različnih recepturah, najpogosteje z dimom bukovega lesa ter pri temperaturah med 20 in 30 °C.

Dimljen losos ima podobne prednosti kot svež losos, previdni pa moramo biti pri vsebini soli, ki jo ima posamezna znamka dimljenega lososa. Lososa in druge ribe naj bi za optimalno zdravje jedli 1-2 X na teden, najboljše pa so manjše ribe, saj se lahko v večjih ribah, kot sta tuna in morski pes, nabirajo težke kovine.

Katera znamka lososa na našem trgu je torej najboljša

Pri Zvezi potrošnikov Slovenije so ocenjevali 13 znamk dimljenega lososa, ki so na voljo v naših najbolj priljubljenih trgovinah. Ocenjevali so trajnostni vidik gojenja lososov ter pakiranja, oznake na pakiranju, prehranski profil, vsebnost aditivov ter ceno.

Na podlagi vseh teh parametrov je najboljšo oceno prejela znamka OceanSea, ki je naprodaj v Lidlu, na drugem mestu je pristal Hoferjev Natur aktiv, na tretjem pa nautica, ki je prav tako na voljo v Lidlu. OceanSea in Natur aktiv sta edini znamki, ki uporabljata losos z ekološko oznako. Pri tem načinu vzreje mora biti v bazenu omejena količina rib, poleg tega pa jih morajo hraniti z ekološkimi hranili in uporabljati omejeno količino zdravil.

Ali imajo živila na našem trgu dobro vsebnost hranil

Zvezo potrošnikov Slovenije je pri testiranju zanimala vrednost soli, maščob, beljakovin in nasičenih maščobnih kislin v izdelkih. Ker je količina maščob odvisna od kosa lososa, ki so ga za dimljenje uporabili, sezono, ko so ga ujeli ter tega, ali je bila riba divja ali gojena, so se predvsem osredotočili na vsebnost soli in nasičenih maščobnih kislin.

Nasičene maščobne kisline oziroma omega 3, moramo ljudje uživati s hrano, saj jih ne moremo proizvajati sami. Vsebnost omega tri so imele napisano le tri znamke dimljenega lososa (Despar, Viči in Mercator) in so segale od 0,68 do 2,8 g/100 g, na dan pa naj bi zaužili 1-1,4 g.

Ker je dimljen losos najprej konzerviran s soljo, pogosto vsebuje tudi veliko količino soli. Slabo oceno so dobile vse znamke dimljenega lososa, ki vsebujejo več kot 3 g soli na 100 g izdelka. Če bi namreč odrasla oseba pojedla 100 g dimljenega lososa z najvišjo vsebnostjo soli, bi za kar dvakrat prekoračila dnevne potrebe po soli. Najmanj soli vsebuje dimljeni losos Despar.

Ko se odpravite v trgovino po dimljenega lososa, ne pozabite preveriti deklaracije na zadnji strani embalaže. Poleg tega pa ne pozabite – dražje ne pomeni nujno tudi boljše. Zveza potrošnikov Slovenije je namreč za dva najboljša dimljena lososa proglasila znamki, ki sta med cenejšimi na seznamu testiranih.


Sledite nam