Recepti Facebook Recepti Instagram

Študenti se bodo bolje prehranjevali

Created by on 24. marca, 2018

Projekt Študent – veš, kaj ješ s številnimi aktivnostmi nagovarja študente, ponudnike prehrane in avtomatov na fakultetah.

student ves kaj jes

Študentje se pogosto nezdravo prehranjujejo, predvsem sta problematična ritem prehranjevanja in število dnevnih obrokov. Zato v projektu Študent – veš, kaj ješ s številnimi aktivnostmi nagovarjajo študente, ponudnike subvencionirane študentske prehrane in ponudnike avtomatov na fakultetah z namenom spodbujanja bolj zdrave izbire.

Ministrstvo v okviru izvajanja Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015-2025, s pomenljivim naslovom »Dober tek Slovenija, zdravo uživaj in več gibaj!”, v sodelovanju s partnerji izvaja ukrepe, ki vodijo k bolj zdravemu prehranjevanju od najzgodnejšega obdobja življenja do pozne starosti.

Kaj študenti delajo narobe

Dandanes študentje (pre)pogosto pri izbiri obroka običajno izberejo maščobno bogat obrok z malo zelenjave. Predvsem pa jim primanjkuje znanja o zdravem načinu prehranjevanja, kar bi jim olajšalo izbiro in tudi pripravo zdravih in uravnoteženih obrokov. Zato bo posebna pozornost namenjena tudi samostojni pripravi obrokov (od nakupa, receptov, do samega kuhanja), saj kot poudarjajo na ZPS lahko študentje na ta način prihranijo in hkrati jedo bolj zdravo – predvsem pa vedo, kaj jedo.

Transmaščobe večinoma v sprejemljivih mejah, soli preveč

V okviru projekta so že izvedli testiranje 18 izbranih jedi (16 glavnih obrokov na študentske bone, 2 sendviča), v  jedeh so preverili vsebnost skupne maščobe, transmaščobnih kislin in soli.

Preberite več:

Študent – veš, kaj ješ?