Recepti Facebook Recepti Instagram

Rogljički v čast Rogliča

Created by on 29. julija, 2018

V teh dneh, ko uspehi Primoža Rogliča vzhajajo, kot dobro zamesen kvasec … In kako jo ucvre dol po klancih! Odlična iztočnica, da spečemo nekaj s kvalitetami Roglič, s francoskih pridihom.

Včasih potrebujemo kako okusno idejo, na hitro. Da se v teh vročih dneh ne pregreje kuhinja … in da ne traja predolgo in predvsem, da je nekaj pri roki in … da zadovolji tako krčevite želje po sladkem ali slanem … so tukaj rogljički.

V stanju brez idej v posvet pokličem prijateljico Elzo. Ženska, ki v samo dveh gibih s tremi sestavinami brez branja receptov in tehtanja sestavin sčara neverjetne mojstrovine, ki zahtevajo izredno močno voljo, ko gre za »samo še en kos, potem pa res neham«.

V teh dneh, ko uspehi Primoža Rogliča vzhajajo, kot dobro zamesen kvasec … In kako jo ucvre dol po klancih! Odlična iztočnica, da spečemo nekaj s kvalitetami Rogliča, s francoskih pridihom. Evo, pa sva stuhtali recept za rogljičke. Ali naj bodo sladki kot zmaga na Tour de France ali pa slani kot kolesarski pot, pa se odločite sami.

Potrebujemo:

  • 1kg moke (pšenična, pirina, brezglutenska mix)
  • 2,5 dl tople vode
  • 2,5 dl toplega mleka
  • 2,5 dl olja (olivno, repično)
  • 1 žlico sladkorja
  • Sol po okusu
  • 1 kocko svežega kvasa
  • 1 razžvrkljano jajce in košček stoplenega masla za premaz

Akcija:

V večjo skledo presejmo moko. V manjšo skledo zamešamo vodo, mleko, sladkor ter nadrobimo kvas. Iz večje sklede sunemo 2 žlici moke in ju potresemo na mešanico s kvasom. Kvasec postavimo na toplo ter počakamo na bujne mehurčke. »Na toplo« v tem letnem času pomeni kar na sonce. Ni ga lepšega in bolj zdravega, če v pripravo vnesete še dobro voljo ter sončno energijo. Ko se kvasec dodobra razbohoti ga prelijte v veliko skledo, v kateri ste oblikovali vulkan. Kvasec vlijete v krater. Malo pomešate ter prilijte še olje ter solite. Zgnetete v voljno testo ter ga pustite, da 20 minut počiva ter nabira moči za vzhajanje.

Testo ponovno pregnetite ter oblikujte kepe v velikosti dveh pesti. Kepo razvaljajte na površino podobno krožniku za pizzo. Ta krog potem narežite kot torto na 12 enakih kosov, trikotnikov. Celoten krog v tej fazi premažete z razžvrkljanim jajcem. Sedaj pa se morate odločiti za okus. Na mesto, kjer bi bile številke, če bi ta krog bil ura položite košček sira, šunke, potresite parmezan … Ali pa izberite košček čokolade, pol žličke čokoladnega namaza, marmelade. Lahko pa položite žele bombon. Trikotnike potem od širšega dela zarolate proti sredini.

Nastale rogljičke prenesete na pekač obložen s papirjem za peko. Za izgled kot iz kulinarične revije jih lahko še enkrat premažete z jajcem, potem pa jih pustite še 10 minut počivati na toplem.

Zatem jih do zlatorumene barve (10 minut) zapečete v pečici ogreti na 200 stopinj Celzija. Rahlo ohlajene za sijaj premažete še s stopljenim maslom in postrežete.

Elza Hvala! Zaradi tebe moram sedaj nekoliko večkrat na Šmarno goro, kot je bilo potrebno preden si mi zaupala ta recept.

Lucija Šušteršič, prof. biologije in gospodinjstva, AFP prehranska svetovalka
več člankov Lucije Šušteršič >