Recepti Facebook Recepti Instagram

Šparglji s trdo kuhanim jajcem

Čas priprave:

5m

Čas kuhanja:

20m

Skupni čas:

25m

Količina:

2 osebi

Kategorija:

Ustvaril dne 6. aprila, 2021

Vsestransko uporabni, zdravi in okusni znanilci pomladi na našem krožniku.

Pa smo končno dočakali znanilce pomladi, zdrave in vsestransko uporabne šparglje, ki so znani kot močan afrodiziak. Poznamo divje in gojene, le te pa ločimo na bele, zelene in vijolične.  Če imete dobro razvito nabiralsko žilico, priporočamo, da se kar sami odpravite na lov za njimi, saj so divji najokusnejši. Jedi s šparglji je neomejeno. Mi se bomo tokrat lotili pečenja špargljev v pečici, saj tako najbolj razvijejo svoj izrazit in specifičen okus, bolj kot na primer  s kuhanjem v vodi ali na sopari. Dodali jim bomo trdo kuhano jajce, slanino in granatno jabolko za svežino. Jed ponudimo h mesu ali ribam, lahko je tudi samostojno jed, zajtrk ali večerja.

Sestavine

 • 500 g špargljev
 • 2 jajci
 • 2 rezini slanine ali šunke
 • 2 žlic. semen granatnega jabolka
 • 1 limona
 • 1 ščepec soli
 • 1 ščepec popra
 • olivno olje

Navodila

 1. Šparglje operemo in odrežemo morebitne trde in olesenele konce.
 2. Oprane in osušene šparglje prelijemo z rahlim curkom oljčnega olja ter potresemo s soljo in poprom. Zlagamo jih na pekač obložen s peki papirjem.
 3. Pečemo na 180 °C, srednje rešeto, gretje spodaj in zgoraj. Dolžina peke se razlikuje, glede na debelost špargljev, od 10 do 20 minut. Šparglji so pečeni, ko jih zlahka prebodemo z vilico.
 4. Med pečenjem špargljev imamo čas da se lotimo kuhanja jajc. V kozico nalijemo hladno vodo, pristavimo na štedilnik in v vodo previdno položimo jajci. Vode mora jajci povsem prekriti. Počakamo, da voda zavre, nato kozico odstavimo in jajci v vodi pustimo še 8 minut. Jajci odcedimo in ohladimo pod hladno tekočo vodo in ju olupimo.
 5. Z granatnega jabolka odstranimo za 2 žlici semen.
 6. Na ponvi do hrustljavega popečemo na majhne koščke narezano slanino ali šunko.
 7. Ožamemo limono.
 8. Šparglje postrežemo na krožniku, čez položimo na polovico prerezano trdo kuhano jajce, potresemo s hrustljavo slanino ali šunko in semeni granatnega jabolka, prelijemo z limoninim sokom (količina po okusu).