Recepti Facebook Recepti Instagram

Pokovka na dva načina

Čas priprave:

30m

Čas kuhanja:

15m

Skupni čas:

1h 15m

Količina:

2 osebi

Kategorija:

Created by on 26. marca, 2020

Ko se ne morete odločiti, ali bi raje sladko ali slano.

Večina od nas je najbolj navajena med ogledom filma jesti slano pokovko. Ker pa so trenutno kinematografi zaprti, si moramo kar sami pripraviti pravi filmski večer. Pokovka je seveda obvezen del tega. Spodaj sta kar dva recepta za pokovko. En je tak, kakršnega smo navajeni, drugi pa je malo drugačen. V tujini je namreč poleg slane izjemno priljubljena tudi sladka pokovka. Zdaj imate odlično priložnost, da jo preizkusite.

Pokovka s slano karamelo

Sestavine

Slana pokovka

 • 100 g koruze za pokovko
 • 2 žlic. kokosovega olja (lahko tudi olivnega ali sončničnega)
 • 1 ščepec soli
 • 2 žlic. gheeja

Karamelna pokovka

 • 110 g masla
 • 100 g rjavega sladkorja
 • 1 žličk. vanilijevega ekstrakta
 • 1/4 žličk. sode bikarbone

Navodila

 1. Najprej naredimo navadno slano pokovko. V posodi z dvojnim dnom segrejemo kokosovo olje. Ko se nam zdi da je dovolj segreto, poskusno v posodo vrženo nekaj koruznih zrn. Če lepo popokajo, je olje pripravljeno.
 2. Posodo odstranimo z ognja (če delamo pokovko na indukcijski plošči to ni potrebno, ampak le znižamo temperaturo) in vanjo vsujemo del koruznih zrn. Delno prekrijemo s pokrovko, pretresemo posodo in jo vrnemo na manjši ogenj. Pustimo, da pokovka popoka in občasno pretresemo posodo. Ko pokanje preneha, jo odstranimo z ognja in prestavimo v drugo posodo. Ko je pripravljena vsa pokovka, jo posujemo s soljo.
 3. Del pokovke preložimo v drugo posodo. Za slano masleno pokovko stopimo ghee, ali pa sami prekuhamo nekaj masla, da je v njem manj vode, ter ga prelijemo po slani pokovki. Po želji lahko dodamo še druge začimbe ali pa nekaj kvasnih kosmičev, ki bodo še bolj poudarili maslen okus.
 4. Za pokovko s slano karamelo uporabimo preostalo polovico slane pokovke.
 5. V posodi stopimo maslo. Dodamo mu rjavi sladkor in mešamo, dokler se ne stopi. Med neprestanim mešanjem mešanico počasi zavremo. Ko zavre nehamo z mešanjem in pustimo, da 5 minut vre. Med tem mešanice ne mešamo.
 6. Dodamo vanilijev ekstrakt in dobro premešamo, nato dodamo sodo bikarbono. Mešanica bi morala postati svetlejša in reagirati ob stiku s sodo.
 7. Mešanico prelijemo čez pokovko in jo dobro premešamo, da je vsa pokovka oblita z njo. Nato pokovko prestavimo na pladenj, obložen s foljo. Razporedimo jo po pladnju in pustimo, da se popolnoma ohladi. Nato je pripravljena, da jo postrežemo.