Recepti Facebook Recepti Instagram

Feelgood golaž s krompirjem in grahom

Čas priprave:

15m

Čas kuhanja:

2h

Količina:

5 oseb

Ustvaril dne 14. septembra, 2018

Golaž je ultimativni “comfort food” – hrana za dušo. Če je dober seveda … in sledeč vsekakor je, če vprašate Vesno Milenkovič.

golaž s korenjem

Golaž je stara, tradicionalna jed, ki je bila počasi pozabljena, a se vrača. Praktičen je, ker se kuha sam, ga lahko narediš v večji količini in nasitiš več ljudi, lahko ga delno zamrzneš ali shraniš v hladilniku za naslednji dan, ko je še boljši kot prvi.

Sestavine

 • 1 kg govejega mesa (podplečje ali bočnik, lahko tudi stegno)
 • 1 kg čebule
 • 3 korenčke
 • 500 g graha
 • 500 g krompirja
 • 0,5 l paradižnikove omake
 • Česen, sol, poper, čili, lovorjev list (lahko tudi majaron, kumina, ali druge začimbe po vašem okusu)

Navodila

 1. Nasekljajte čebulo, jo solite in podušite na ogreti maščobi.
 2. V tem času nasekljajte meso na kockice.
 3. Ko se čebula že nekoliko zmehča (bodite pozorni, da ne porjavi), dodajte meso, dosolite, poprajte in dodajte lovorjev list ali dva.
 4. “Neskončno” dolgo, v pokriti posodi ob občasnem mešanju vse skupaj dušite … v bistvu toliko časa, da postane meso povsem mehko.
 5. Občasno lahko zalijete z malo vode ali jušne osnove. Praviloma ni treba, saj čebula in meso spustita dovolj tekočine. Ampak napišemo za vsak slučaj ?.
 6. Ko gre golaž že proti koncu in je meso mehko, zalijte s paradižnikovo omako, ki jo razredčite s približno 1-2 dcl vode.
 7. Dodajte tudi grah, ki je lahko svež ali zamrznjen.
 8. Odločite se kaj sledi: skupaj z grahom lahko dodate oljupljen in na rezine narezan krompir, ali slednjega skuhate posebej in uporabite kot prilogo. V prid drugi varianti govori dejstvo, da se v paradižnikovi omaki krompir kuha nekoliko dlje in lahko ostane kar precej čvrst, v prid prvi pa priročnost.
 9. Ker imamo pri nas radi nekoliko bolj pikantne okuse, golaž začinimo tudi s čilijem. Navadno ga pripravimo v večjih količinah (iz dveh kilogramov mesa), da ga kaj ostane še za naslednji dan.