Domači slivovi cmoki

Domače cmoke iz krompirjevega testa, polnjene s sadjem, lahko ponudite kot sladico ali pa kot samostojno jed.

Domače cmoke iz krompirjevega testa, polnjene s slivami, lahko ponudite kot sladico ali pa kot samostojno jed. Lahko so slani ali sladki. Sladki in osvežilni cmoki, polnjeni s svežim sadjem, so še zlasti priljubljeni v poletnih mesecih.

Dober tek!

Sestavine

 • 1 kg krompirja
 • 250 - 300 g ostre moke
 • 1 jajce
 • sol
 • slive
 • sladkor
 • olje

Navodila

 1. Krompir skuhate (25 – 30 minut) in še toplega pretlačite.
 2. Dodate moko. Količina dodane moke je odvisna od kakovosti krompirja (če je mlad, bo zmes bolj vodena in bo treba dodati več moke, če je star, bo zmes bolj suha in bo potrebno manj moke).
 3. Del moke (približno 1/5) lahko nadomestite tudi z zdrobom.
 4. V krompir in moko dodate malo olja, sol in eno jajce in ročno »gnetete« testo, dokler se fino ne zmeša, vendar ne preveč, da ne bo pregosto.
 5. V dlan vzemite del testa in oblikujte skledice debeline približno pol centimetra, v njih vstavite slive in nato testo ovijte okoli slive, da nastane cmok.
 6. Cmoke lahko nadevate s poljubnim svežim ali suhim sadjem ali pa namesto sadja uporabite marmelado v želenem okusu. Od svežega ali suhega sadja se najbolje obnesejo marelice, slive, jagode in ringlo.
 7. Ko oblikujete cmoke, na kuhalnik pristavite velik lonec osoljene vode in počakate, da voda zavre.
 8. Cmoke previdno polagate v vrel krop.
 9. Kuhate jih 10 do 15 minut oziroma tako dolgo, da priplavajo na površje.
 10. Kuhane cmoke nato poberete iz lonca in dobro odcedite.
 11. Cmoke lahko postrežete na krožnike, potresete s sladkorjem (lahko tudi v prahu), cimetovim sladkorjem, svetlo rjavo prepraženimi drobtinami ali prelijete z vaniljevo kremo.

Sledite nam