Recepti Facebook Recepti Instagram

Bučni ravioli z masleno omako

Čas priprave:

2h

Čas kuhanja:

1h 5m

Skupni čas:

3h 5m

Količina:

5 oseb

Kategorija:

Ustvaril dne 18. septembra, 2020

Odlično domače kosilo iz kvalitetnih jesenskih sestavin.

Odličen recept, ki v center postavlja najboljši jesenski prekmurski pridelek: buče. Recept zahteva nekaj več časovnega vložka, vendar pa je tako božanski, da se vam bo zagotovo zdela vsaka minuta vložena vanj popolnoma vredna. Pri receptu smo sodelovali z Lidl Slovenija, kjer smo lahko dobili slovenske sestavine, ki so nujne za dobre kuharske izdelke. Pomembno je, da za ta recept izberete res najboljše sestavine – jajca iz proste reje, domačo moko, kvalitetno maslo, najboljše buče in bučna semena ter orehe. Le tako bo kompleksnost okusov v tem receptu res prišla do izraza.

Recept je nastal v sodelovanju z Lidl Slovenija in vsebuje njihove slovenske izdelke.

Sestavine

Bučni pire

 • 1 manjša buča

Testenine za raviole

 • 300 g moke
 • 1/2 žličk. soli
 • 4 jajca

Nadev za raviole

 • 400 g bučnega pireja
 • 30 g naribanega parmezana
 • 1 žličk. rjavega sladkorja
 • 1/4 žličk. muškatnega oreščka
 • sol in poper

Omaka

 • 120 g masla
 • 2 žlic. bučnih semen
 • 30 g orehov
 • 1 strok. česna
 • 2 žličk. timijana
 • parmezan

Navodila

Bučni pire

 1. Zgneteno testo posujemo z nekaj moke in zavijemo v folijo. Za 1 uro damo v hladilnik.

Ravioli

 1. Bučni pire stresemo v cedilo prekrito z muslinasto krpo. Pod cedilo postavimo posodo, težjo posodo pa postavimo še na pire, da teža pomaga pri stiskanju odvečne vode. Pustimo 15 minut.
 2. Odcejen bučni pire damo v posodo skupaj s parmezanom, sladkorjem, muškatnim oreščkom, soljo in poprom. Dobro premešamo.
 3. Testo za raviole razrežemo na četrtine. Vsako četrtino razvaljamo v dolg pravokotnik. Ta pravokotnik nato še dodatno razvaljamo v strojčku za izdelavo testenin. Konca testa prepognemo proti sredini in ponovno razvaljamo v strojčku. To ponovimo še nekajkrat, na vedno manjši nastavitvi, dokler ne pridemo do najtanjše. Ponovimo, dokler ne razvaljamo celega testa. Ko testa ne uporabljamo, ga prekrijemo s kuhinjsko krpo, da se ne izsuši.
 4. Razvaljan trak testa damo na rahlo pomokano površino in nanj v razmaku 2-3 cm damo žličko nadeva. Z mokrim prstom namažemo okoli nadeva in robove testa. Čez damo drugi trak testa in ga previdno stisnemo okoli nadeva. Pazimo, da ujamemo čim manj zraka. Z nožem razrežemo prostore med nadevi, da dobimo raviole. Po želji njihove robove dodatno stisnemo z vilicami.

Omaka

 1. V ponvi stopimo maslo in mu dodamo bučna semena in oboje kuhamo, dokler semena niso popečena, maslo pa rjavo in dišeče, približno 7 minut. Dodamo timijan in strt česen ter kuhamo še kako minuto, da se česen in zelišča prepražijo.
 2. Orehe popečemo v ogreti pečici na 175°C, 10 minut. Nato počakamo, da se malo ohladijo ter jih nasekljamo.
 3. V slanem kropu skuhamo raviole, kako minuto in pol. S penovko jih vzamemo iz vode in damo naravnost v omako.
 4. Postrežemo potreseno z orehi in posuto s parmezanom.
 5. Pečico segrejemo na 205°C. Bučo prerežemo na pol in ji odstranimo semena. Polovici buče postavimo na pladenj, obložen s peki papirjem, in ju po želji še posujemo z malo soli.
 6. Bučo pečemo na srednjem vodilu 45-60 minut. Počakamo, da se malo ohladi, nato pa z žlico postrgamo meso buče v multipraktik in ga pasiramo, dokler ne nastane gladka masa.

Testo za raviole

 1. V srednje veliki posodi zmešamo sol in moko ter mešanico stresemo na delovno podlago. V sredini kupa moke naredimo jamico in vanjo ubijemo jajca. Z vilicami začnemo mešati moko in jajca. Ko z vilicami premešamo maso, jo začnemo gnesti. Gnetemo kakih 5 minut, dokler ne nastane voljno testo, ki se nam ne lepi na roke.