Nezdravi prigrizki- kako se jim odreči?

Zanimivosti

Nekaj nasvetov kako opustiti nezdrave, male razvade, ki so velikokrat vzrok za povečanje telesne teže in zdravstvene težave.

“Samo malo bom vzela…” ali pa “Pa kaj potem, če pojem dva piškota …”

In tako vsaj nekajkrat dnevno. Verjetno vam zveni znano, ko sami sebe prepričujemo, da nismo pojedli veliko. Ti mali prigrizki nas ne nasitijo, pa tudi nekega zadovoljstva nam ne nudijo.

Pripravili smo nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali, da opustite nezdrave prigrizke med obroki ter prenehate misliti koliko in zakaj jeste.

Jejte zdravo, kvalitetno in ob uri

Obrok naj bo sestavljen iz pravega razmerja makronutrientov in mikronutrienotov, torej beljakovin, ogljikovih hidratov, zdravih maščob in seveda vitaminov, mineralov. Pomembno je, da jeste takrat, ko ste lačni in ne odlašate z obrokov, saj se bo raven sladkorja v krvi tako znižala, da boste iskali hitro zadovoljitev, verjetno bo to piškot, čokolada. Pet obrokov dnevno naj bo vaše vodila, 3 glavni in 2 manjša.

food-salad-healthy-lunch-large

Upočasnite

Če boste jedli počasi in vsak grižljaj temeljito prežvečili, bo sam obrok trajal dlje in tako bodo tudi vaši možgani dobili informacijo, da ste siti.

Umijte zobe po vsakem obroku

Morda se sliši smešno, ampak verjemite, da ta mali trik pripomore, da ne boste čutili več potrebe po hrani. Če zaužijete hrano takoj po umivanju zob, ni ravno najboljšega okusa. Poleg tega boste s to potezo dobili občutek, da ste nekaj zaključili.

cup-939479_960_720

Nekaj zelenga … ima svoj namen

Nekaj zelenega na krožniku bo preprečilo, da bi okusen obrok pojedli prehitro. Morda brokoli ni na spisku vaših najljubših živil, pa vendar bo končni rezultat boljši: pojedli boste kvaliteten obrok in tudi pojedli boste manj.

Ne kupujte nezdrave hrane

Osnovno pravilo. Misleč, da bodo piškoti in čokolade, ki jih že zlagate v nakupovalni voziček, za goste, za katere niti ne veste, če bodo prišli, jih raje pustite v trgovini. Tako ne boste imeli skušnjav, da bi v poznih večernih urah ali ponoči obiskovali hladilnik. Izberite raje zdrave prigrizke v obliki sadja in zelenjave, ter oreščkov.

tomato-mozzarella-653838_960_720

Še nasvet brez katerega ne gre: dnevno popijte 1,5 – 2 litra vode ali nesladkane pijače in ne pozabite na gibanje.

Foto: Pinterest


Sledite nam