Recepti Facebook Recepti Instagram

Naročite si lokalno hrano na dom

Ustvaril dne 27. marca, 2020

Vsak dan lahko preberemo kako novo zgodbo o tem, kako zaradi samokarantene trpijo mala podjetja. Najverjetneje bi marsikdo od nas z veseljem obiskal kako lokalno kmetijo in tam vzel domač sir ali skuto, šel v center Ljubljane po svež kruh, steklenico vina in še kakšno dobroto. Ampak trenutno to žal ni mogoče. Zato je The Slovenia pripravila seznam domačih dobrot, ki jih lahko dobite na dom in s tem razveselite sebe in majhna podjetja, katerih delo s tem podprete.

Takih lokalnih dobaviteljev je seveda mnogo, zato si obširnejši seznam s kontakti oglejte na spletni strani The Slovenia, tukaj pa predstavljamo nekaj večjih.

Čim manj emisij in veliko izbire za vegane

Kucha se je povezala s slovenskimi dobavitelji in pridelovalci hrane ter pripravila zabojčke zelenjave in veganske hrane, ki bodo navdušili vse sladokusce, ne glede na to, ali se sicer prehranjujejo z vegansko hrano. Povezali so se tako z Woltom kot z AvantCarjem, kar pomeni, da lahko svoje naročilo plačate prek spleta, dostavljalci pa vam ga pripeljejo na dom. Z obema tudi ne prispevajo k onesnaženosti, saj Wolt dostavlja s kolesom, AvantCar pa uporablja vozila na električni pogon.

Vam zmanjkuje zelenjave?

Zeleni zabojček, Zdrava dostava in Gajbica vam sveže sadje in zelenjavo lokalnih kmetov pripeljejo na dom. Sicer je trenutno pri vseh zelo povečano povpraševanje po sadju in zelenjavi, tako da le obiščite njihove strani in preverite, kdaj imajo proste termine za dostavo.

Če pa zelenjava ni edina stvar, ki jo trenutno pogrešate, lahko preverite tudi njihovo ponudbo drugih izdelkov. Preverite pa lahko tudi v Štacuni, kjer imajo poleg sveže tedenske izbire sadja in zelenjave, na voljo tudi suho sadje, marmelade, sokove in olje.

Kaj pa nekaj za na kruh?

Gurmanske salame? Siri? Nekaj sladkega, pa še kak hlebec kruha? Za prigrizke in narezke se obrnite na Mesarijo Krajger, kjer lahko izbirate med paketi narezkov z različnih delov Slovenije. Če želite poleg mesnin in sira še kako steklenico vina, se obrnite na Špacapanovo hišo, če pa vam je zmanjkalo moke ali kruha vam na pomoč priskoči GreGurMan.

The Slovenia

Vse na eni kmetiji

Če vam je zmanjkalo mlečnih izdelkov, je Kmetija pr Matevž pravi naslov. Pri njih lahko naročite domač jogurt, sadno skuto, mocarelo, ricotto, mleko in maslo. Če pa ste med naročanjem ugotovili, da vam zmanjkuje jajc, lahko pri njih dobite domača.

Na Domačiji Butul lahko poleg zelenjave dobite tudi mešanice čajev, zelišč in začimb, olje, vino in domač kruh z droži. Domačija Novak v Ljubljano in Novo Mesto dostavlja marmelade, sirupe za redčenje, kis in divje rastline, za tiste, ki pa si želite v tem času še polepšati teraso, pa lahko tudi izdelajo lesene stole za teraso.

V dostavo hrane na dom se je vključila tudi Kmetija Mihelič, kjer sami izdelujejo mlečne izdelke. V njihovi ponudbi lahko najdete tudi sir, jogurt, skuto, maslo, sir za žar in kislo mleko. Dvakrat tedensko lahko od njih na dom dobite tudi sveže pečen kruh.

Če pa želite lokalno gospodarstvo še bolj podpreti, lahko oddate svoj glas za vašo najljubšo restavracijo. Glasovanje za najboljšo slovensko restavracijo organizira The Slovenia, odprto pa je še do 31. marca 2020. Povezavo do glasovnice najdete spodaj.