Kokosovo olje v prehrani

Zanimivosti

Kokosovo olje je bogato z nasičenimi maščobnimi kislinami in velja za eno najkakovostnejših olj. Sestavljeno je iz zelo specifičnih maščobnih kislin.

Kokosovo olje se v nekaterih delih sveta uporablja že nekaj tisoč let kot hrana in zdravilo. Študije so pokazale, da so ljudje na območjih, kot so Polinezija, Šri Lanka in Jukatan, kjer je prehrana, bogata s kokosovim oljem, bolj zdravi. Prisotnost bolezni, kot so rak debelega črevesa, bolezni srca, je nizka.

Pred dvajsetimi leti je mastna hrana, bogata z nasičenimi maščobnimi kislinami, veljala za enega glavnih vzrokov za nastanek srčnih in možganskih bolezni. Danes so raziskave precej napredovale in se obrnile ravno v nasprotno smer. Danes je znano, da obstajajo tako imenovane » dobre maščobe«. Vsa rastlinska olja vsebujejo nenasičene maščobne kisline, ki so veliko bolj občutljive na visoke temperature kot svinjska mast.

Vse prednosti kokosovega olja

Pred nekaj leti se je v kulinariki pojavilo novo olje. Kokosovo olje. Spraševali smo se, ali lahko združimo okus kokosovega olja in mesa ali jajc? Ali nasičene ali nenasičene maščobne kisline? Je to olje res tako zdravo ali gre le za trženjski trik?

Kokosovo olje je bogato z nasičenimi maščobnimi kislinami in velja za eno najkakovostnejših olj. Sestavljeno je iz zelo specifičnih maščobnih kislin. Več kot 92 odstotkov tvorijo nasičene maščobne kisline, ki so odgovorne za visoko temperaturno stabilnost. Vsebuje tudi vitamine in polifenole, ki pozitivno vplivajo na človekovo zdravje.

Zamenjajte rafinirano sončnično olje s kokosovim oljem

Kokosovo olje je idealno za kuhanje, saj je hrana, pripravljena s tem oljem, bolj zdrava. Kokosovo olje je primerno za cvrtje pri visokih temperaturah. Stabilno je do temperature 175 °C. Uporabimo ga lahko za pripravo vseh vrst hrane. Nežen vonj po kokosu ni moteč. Priporočljivo je, da uporabite hladno stiskano kokosovo olje, ki ohranja svoj vonj in svojo polno vrednost. Še posebej primerno je za pripravo sladic, napitkov, lepo pa obogati tudi sveže stisnjene sokove in celo kavo. Možnosti za ustvarjanje je veliko.

Zakaj kokosovo olje?

  • Kokosovo olje izboljšuje prebavo in absorpcijo hranil, vitaminov in mineralov, predvsem magnezija, kalcija in vitamina D. Osebe, ki trpijo zaradi pomanjkanja vitaminov, lahko pomanjkanje le-teh nadomestijo z uživanjem kokosovega olja.
  • Kokosovo olje pospešuje metabolizem in ustvarja energijo, potrebno za vsakodnevne dejavnosti.
  • Kokosovo olje povečuje stopnjo »dobrega« in zmanjšuje raven »slabega« holesterola. Na ta način se znižuje tudi telesna teža, zato je zelo priporočljivo za hujšanje.
  • Kokosovo olje je zelo učinkovito proti vsem vrstam gliv, ki napadajo prebavni sistem, ter še dodatno spodbujajo rast koristnih bakterij, ki tvorijo našo črevesno floro.
  • S protivirusnim delovanjem krepi imunski sistem.
  • Poleg vsega naštetega pa je kokosovo olje primerno tudi za nego kože in las.

Sledite nam