Ni vseeno, kateri krof pojeste

Zanimivosti

Med krofi so razlike, zato je pomembno, da znamo izbrati. Zveza potrošnikov Slovenije je preverila nekatere med njimi in …

krof - pust

Bliža se pustni čas in z njim tradicionalne ocvrte slaščice kot so flancati, miške in seveda krofi. Krofe sicer prodajajo vse leto, a prav med pustom jih Slovenci pojemo največ.

Krofi ne spadajo med živila, ki naj bi jih vključevali v vsakodnevno prehrano, a med pustom si bomo kakšnega zagotovo privoščili. Med krofi so razlike, zato je pomembno, da znamo izbrati. Zveza potrošnikov Slovenije je preverila nekatere med njimi in opozarja, da kaj bodite pozorni.

Pregled predpakiranih krofov je pokazal, da so med krofi razlike, zato je pomembno, da znamo izbrati. Svetujejo, da se izognite predvsem tistih, ki vsebujejo delno hidrogenirane maščobe in fosfatate (difosfat ali E 450). Vse te informacije najdete na seznamu sestavin! Želite krof brez aditivov? Pripravite jih doma!

Preverite deklaracijo na krofih = Informacija

Že pogled na hranilno tabelo razkrije, da večinoma vsebujejo kar nekaj maščobe, nasičenih maščobnih kislin in sladkorja. V povprečju so pregledani predpakirani krofi v 100 g vsebovali 14 g maščobe, od tega 7 g nasičenih maščobnih kislin, in 16 g sladkorja ter 0,7 g soli.

S seznama sestavin lahko razberete tudi, ali krofi vsebujejo “delno hidrogenirano maščobo”, ki je sicer cenejša surovina, a hkrati to lahko pomeni, da izdelek vsebuje trans maščobne kisline, ki nastanejo pri določenih postopkih hidrogenacije maščob. Kot poudarjajo na ZPS, je uživanje trans maščobnih kislin škodljivo za naš srčno-žilni sistemu, saj trans maščobne kisline zvišujejo `slab´ (LDL) holesterol in hkrati znižujejo `dober´ (HDL) holesterol. Trans maščobne kisline pa nastajajo tudi pri daljšem segrevanju olja na višjih temperaturah, npr. pri cvrtju krofov.

Krofi vsebujejo veliko aditivov

Proizvajalci krofon z aditivi ne skoparijo. Predpakirani krofi vsebujejo številne aditive, ki med drugim omogočajo, da ostane krof skoraj nespremenjen do konca roka uporabe, ki je nekje tri do štiri dni.

V testo za pripravo krofov so najpogosteje dodani razni emulgatorji: mono- in digliceridi maščobnih kislin (E 471), lecitini (E 322), tartratni mono- in diacetilestri mono- in digliceridov maščobnih kislin (E 472e), natrijev stearoil-2-laktilat (E481), ter sredstva za vzhajanje:(difosfati – E 450) in natrijevi karbonati (E 500), sredstvo za obdelavo moke (askorbinska kislina – E 300), barvila (karoteni – E160a) in arome. Med aditivi velja opozoriti tudi na skupino fosfatov – predpakiranim krofom kot sredstva za vzhajanje pogosto dodajajo difosfate (E450). Prevelik vnos fosforja je za naše telo škodljiv, saj vpliva na demineralizacijo kosti in na delovanje srčno-žilnega sistema.

Več o testiranju in pregledu posameznih vrst krofov

Kako izbrati pravi krof?

  1. Poglejte na hranilno tabelo in izberite krof, ki vsebuje manj kot 15 g sladkorja in manj kot 20 g maščobe v 100 g izdelka.
  2. Na seznamu sestavin se prepričajte, da krof ne vsebuje delno hidrogenirane maščobe, ki je lahko dodaten vir zdravju škodljivih trans maščobnih kislin.
  3. Izberite krof, ki vsebuje čim manj dodanih aditivov, predvsem se izognite fosfatom (difosfat ali E 450).

… in ne pozabite:

Odrasla oseba z enim krofom (80 g) zadovolji približno petino dnevnih potreb po energiji in maščobah ter slabo tretjino (27 %) še varne dnevne količine sladkorja. Zaužije pa tudi že 40 % dnevne potrebe po soli.

Sledite nam