Recepti Facebook Recepti Instagram

Kako naravno očistiti pečico

Ustvaril dne 20. marca, 2018

Pečica je odraz vaše osebne higiene ter tudi odlično središče za eksperimente fizike in kemije.

Čiščenje pečice

… ali povest o limonadi, belemu prahu, madežih ter čisti pečici

Pečica je novodobno ognjišče. V njej ustvarjamo visoke temperature s katerimi so jedi še bolj slastne, hrustljave, zapečene in dišeče. Ker za peko v pečici le redko uporabljamo pokrovke, se del jedi upari, izpuhti, odteče in seveda umaže okolico. Nič hudega bi lahko rekli, saj omamne arome v kuhinji ustvarjajo domačnost ter budijo apetit. Pa vendar ni tako lepo, kot se bere. Za nasvet smo vprašali Lucijo Šušteršič, svetovalko za obvladovanje gospodinjstva.

Zakaj je potrebno zapečene arome v pečici redno čistiti

Problem nastane, ko po peki pečico ponovno uporabimo. Na stare madeže in spomine na peko se nalagajo novi. Stari čvrstijo in se debelijo, temni madeži se vse bolj zalepijo na stene pečice in jo tudi težje zapustijo.

Prežgane snovi v pečici ustvarjajo nevarne snovi, ki  se posedejo na vašo naslednjo jed, ki jo ravnokar segrevate v pečici. Če so lepljiva tla in umazana posoda “znak dobre mame”, je čista pečica odraz odgovornega gospodinjenja.

Kdaj je potrebno očistiti pečico

Prvi znaki, da naša pečica kar hrepeni po čiščenju, je umazano steklo vrat. Če le to porumeni in porjavi do te mere, da nam ne omogoča jasnega pogleda na dogajanje v njej, je skrajni čas, da poprimemo za čistila in se lotimo temeljitega čiščenja. Če so vratca že obarvana z ostanki maščob in podobnih snovi, se lahko na temnejših delih v notranjosti, nadejate še več kot petdeset odtenkov črne barve.

Bodite pozorni, katera čistila uporabljate

Ker v pečici ustvarjamo jedi, torej hrano, ki je gradnik in energija za naše telo, potem je pomembno tudi, s kakšnimi čistili dostopamo do površin.

Podobno kot pri kozmetiki velja, da ne mažite na kožo ničesar, kar ne bi upali nesti tudi v usta, je tudi pri pečici glas razuma na strani naravnega.

Ker čiščenje pečice terja tudi kar nekaj nejogijskih zahtevnih asan prisilne drže, klečeplazenja, spoštljivih poklonov ali pripogibanja, se je navadno lotimo z odporom. Vse skupaj bi radi na hitro odpravili in čas prihranili z agresivnimi sredstvi. Navadno so v obliki sprejev pod pritiskom, pene in posipov. Na madeže še posebej agresivno vplivajo, če so površine segrete. Več ur kot pustite čistilo stati, bolj bo učinkovito. Da so tovrstna sredstva res agresivna, opozarjajo že znaki na deklaraciji. Svarijo namreč pred zastrupitvijo, draženjem in stikom z otroki. Sredstva morajo biti shranjena nedosegljiva vsem, ki se ne zavedajo moči čudežne embalaže pod pritiskom. Zanimivo je, da tovrstna pršila, če jih uporabite za čiščenje posod s premazi proti oprijemanju hrane, le-ta tudi te temeljito odstranijo! Posoda je očiščena, izgubila pa je svoj prvinski namen.

Katera naravna čistila uporabiti za čiščenje pečice

Kako torej očistiti pečico, brez, da škodujete njej osebno, sebi in v njej pripravljeni hrani? Uporabite sredstva iz kuhinje. Pobrskajte za alkoholnim kisom, limono ter sodobikarbono.

čiščenje pečice

Pečico izpraznimo, odstranimo mreže ter pekače. Tudi te očistimo, preden jih vložimo nazaj. Izberite eno od možnosti, ki vam bolj diši.

1. Čistilo za pečico s kisom in sodo bikarbono

1/3 kisa zmešamo z 2/3 sode bikarbone. Belo maso z mehko krpo nanesemo na vse notranje površine pečice ter pustimo učinkovati čez noč (vsaj 10 ur). Bela pasta se bo osušila in strdila. Pečico popršimo s kisom ter uživamo v pogledu na penečo belo maso. Pripravimo posodo z mlačno vodo ter s krpo prebrišemo vse površine do sijaja.

2. Čistilo za pečico z limono in sodo bikarbono

Za vse, ki vam vonj po kisu ne prija lahko uporabite naslednji recept. Namesto kisa, uporabite enako količino svežega limoninega soka ter zmešajte s sodo bikarbono. Ožetih limon nikar ne zavrzite, saj jih lahko uporabite kot nanašalno gobico. Z limonami torej nanesite belo pasto na vse notranje površine. Postopek za dokončanje je enak kot opisano zgoraj.

3. Limona za osvežitev vonja v pečici

Limona in pečica sta usodno povezani tudi pri osveževanju prostorov ter odstranjevanju marčesa iz njih. Kako? Čez noč pustite pečico odrto, na sredinsko mrežo pa postavite na polovici prerezano limono, obrnjeno s svežim delom navzgor. Zjutraj pečico segrejte za 5 minut na 200 stopinj celzija, ugasnite ter odprite vrata, da se vonj razleže po prostoru. Opisana osvežitev je dobrodošla še posebej, kadar ste kaj v pečici pozabili in namesto slastne jedi ustvarili čisti ogljik.

Kot opisano, pečica je resnično odraz vaše osebne higiene ter tudi odlično središče za eksperimente fizike in kemije. Po čiščenju, če vam je le ostalo še kaj limone, si lahko zadovoljno pripravite limonado in pregledate nove recepte in ideje, kako uporabiti vse magične funkcije te naprave za ustvarjanje toplote. Drži pa tudi, da boste z rednim čiščenjem skrajšali čas vsakega naslednjega postopka.

Za Recepti.Over.Net svetuje:
Lucija Šušteršič, svetovalka za obvladovanje gospodinjstva