Domača juhica = žup’ca za prav vse težave

Zanimivosti

O dobri domači juhi, ki diši po domu, spominja na mamo … reši še tako velike probleme … so pisali veliki poeti.

goveja juha

O dobri domači juhi, ki diši po domu, spominja na mamo in hkrati reši še tako velike probleme, okrepča, vrne voljo do življenja … so pisali veliki poeti, dobri psihologi, izkušeni kuharji in ostali veliki ljudje.

Juha je zanimiv napoj, najbolj možne pestre in nepovezane sestave, ki ima zanimivo zgodovino. Juho lahko uvrščamo med tople jedi, s kosom kruha tudi v popoln obrok, pa vse tja do zdravila in krepčila. Juhica nastane ob počasnem dolgotrajnem brbotanju mesnih in zelenjavnih sestavin, zaključno noto pa dodajo začimbe. V glavni vlogi je sigurno sol. Skupaj z ostalimi minerali, ki jih juhica izvabi iz priloženih kosti, nastane tudi odličen izotoničen napitek.

Kateri je pravi recept za domačo juho?

Obstaja ogromno receptov za bistre juhe. Vsi so dobri in okusni. A najboljši bo tisti, ki ga ustvarite sami iz svojih najljubših sestavin. Osnovni recept za tradicionalno »govejo juho« pa gre takole:

  • Izberite veliko posodo s pokrovko. Juho navadno kuhamo v večjih količinah, liter ali nekaj njih. V veliko posodo denemo najprej četrtino mesa s kostjo. Uporabite govedino ter kost z mozgom. Druga četrtina volumna naj zasede čebula, malo česna ter por. V preostalo polovico naložite zelenjavo – korenje, kolerabo, cvetačo, zelje. Za juho lahko uporabite tudi liste in kocene zelenjave, ki jih navadno zavržete.
  • V posodo dolijte vodo tako visoko, da poplavite sestavine ter pustite še 3 prste prostora nad gladino. V juhico dodajte še lovorov list, poper, baziliko ter sol.
  • Juho v pokriti običajni posodi, na nizki temperaturi kuhajte dobri dve ali slabe tri ure. Juha naj le rahlo povreva, toliko, da opazite mehurčke ter vodne tokove, ki se ustvarjajo med sestavinami.
  • Po kuhanju naj juha odsedi še malo stran od kuhalne plošče. Potem jo precedite ter v jušniku ohladimo do temperature za serviranje.

Namigi za boljšo juho

  • V bistri juhi mora tudi kaj plavati, da dodobra nasiti. Pripravite rezance, zdrobove cmoke ali pa preprosto reciklirajte nekaj sestavin iz juhe – na kose narezano meso ter korenje? Odlična ideja.
  • Juho lahko popestrite tudi s pasiranim korenčkom, kateremu dodate jajce ter zmes napojite s pšeničnim zdrobom. Ko je masa dovolj trda, da jo z žlico lahko oblikujete v žličnike, jo zakuhajte v slan krop. Ko so žličniki enakomerno prekuhani lahko izpljujejo v juho.
  • Če juho popolnoma shladite in denete v hladilnik, boste lahko odstranili maščobo. Stvar okusa. Mastno ali ne mastno.
  • Iz prekuhanih sestavin iz juhe lahko s pomočjo kosmičev in jajc ustvarite jušne polpete.

Toliko o osnovah. Juho lahko hitreje pripravite tudi s pomočjo ekonom lonca. A priprava prave juhice je obred, zato si le vzemite čas. Da najboljša goveja juha nastane le ob nedeljah, ob zvokih narodnozabavne glasbe, pa je verjetno mit ali pa ljudska modrost? Jaz jo že leta pripravljam na naključni dan v tednu ob spletnih tečajih angleščine ali ob zvokih simfonikov. Pritožb glede okusa še ni bilo. Poizkusite, eksperimentiraje ter poročajte. Za ugled juhe gre!

Lucija Šušteršič, prof. biologije in gospodinjstva, AFP prehranska svetovalka

Bi po juhi morda prijali pečeni avokadi z žemljicami? Preberite tudi:

Okusen in hranljiv zajtrk s pridihom velnesa


Sledite nam