Dan začnite s preprostim, a bogatim zajtrkom

Zanimivosti

Zajtrk je skoraj sinonim za jutro in mnogi pravijo, da brez zajtrka ni pravega začetka dneva. Če ste med tistimi, ki imate težave z izbiro živil, vam danes ponujamo tri preproste, a hranljivo dobre recepte.

Jutranja? Jaz? Joj, sploh ne. Imam rada mirna jutra, nikakor pa ne razpolagam z obilico energije. Pravzaprav jo moram nekako privleči iz okolja. Drži pa, da če moja jutra niso dobro energijsko podkrepljena, potem tako kot vreča, nikakor ne stojim pokonci čez dan.

Sem ena tistih, ki bi lahko dan začela le s skodelico kave. Moj apetit se prebudi precej kasneje, a kot rečeno, potrebujem energijo. Zato me zjutraj prepričajo močne in enostavne stvari. Moj zajtrk mora biti planiran ter skoraj gurmanski. Količinsko pa je bolj podoben prigrizku. Z izkušnjami iz prehranskega svetovanja sem izbrala enostavne sestavine, ki imajo bogato hranilno ter zmerno energijsko vrednost, priprava zajtrka pa tudi ne vzame veliko časa. Zajtrk nastane v času, ko se greje voda za kavo.

Kruh mi nekako ne diši, a služi podlagi. A ker obstajajo že številne hrustljave različice, raje posežem po koruznih tortiljah. Bicentury jih ponuja v številnih okusih ter oblikah, še posebej pa navdušuje tudi povsem brez glutenska različica z znakom prečrtanega klasa!

Za podlago torej uporabim koruzno tortiljo. Najraje jo obložim s toplimi nadevi. Ker mora biti zajtrk hranljiv, se odlično obnesejo nojevo meso, zelenjava, kisla smetana ter zeliščna sol. Da prav ste prebrali, nojevo meso. Vsebuje veliko železa, malo maščob je odličen vir beljakovin.

Koruzne slane ploščice Bicentury z nojevo pašteto

Za pest velik kos nojevih jeter prepražimo s pol sesekljane čebule ter dvema strokoma česna. Ko mešanica spremeni barvo, dodamo zeliščno sol Herbamare pikant ter ščepec suhega origana. Vse skupaj zmešamo s paličnim mešalnikom. Ker je moj stari ravno preminil, mi je srce takoj ogrel nov. Bosch ima v podporo akciji Roza oktober tudi roza linijo kuhinjskih pripomočkov. Tudi priprava zajtrka mora biti prisrčna. Toplo ali ohlajeno pašteto namažemo na tortiljo in potresemo s svežim drobnjakom.

Bicentury

Vok s koruzno podlago

Kos pora, en cvet brokolija, en korenček in kos bučke operemo ter narežemo na manjše delce. Kos nojevega mesa narežemo na lističe ter prepražimo na kokosvem olju. Nojevo meso pražimo na srednjih temperaturah ter zelo kratek čas, saj drugače otrdi in izgubi sokove. Ko meso spremeni barvo dodamo še zelenjavo. Med mešanjem dodamo zeliščno sol Herbamare. Koruzno tortiljo namažemo s kislo smetano ter nadevamo z vok mešanico.

Nojev narezek s koruznimi tortilijami

Za tiste dneve, ko se lahko izognem štedilniku, pa si pripravim narezek po domače. Nekaj rezin nojeve suhe salame na tortilji ozaljšam s presnim kislim zeljem ter nekaj koščki svežega česna. Za vse, ki imate raje enostavne namaze pa so na voljo tudi tortilje z zelišči, olivnim oljem ter paradižnikom. Namažete jih le z maslom ali sirnim namazom.

Kot rečeno, me zjutraj premamijo in prepričajo le močni okusi. Tudi brez kave ne gre. Voda je že vrela, vanjo potopim dve žlični sveže mletih opojnih kavnih zrn ter premešam. Počakam še na penast kupček in mu tik pred pobegom na plano spodnesem plamen. Po nekaj požirkih sem že prebujena v svoj svet. Če kavi dodam še kako pozitivno afirmacijo pa je dan res lep. Pa vaša jutra?

Dan so polepšali:
Bicentury, koruzne tortilje – na voljo v bolje založenih živilskih trgovinah
Modri vrat, farma nojev www.modrivrat.si
Herbamare, zeliščna sol, na voljo v lekarnah in specializiranih prodajalnah
Palični mešalnik BOSCH Clever Mixx

 

Lucija Šušteršič, prof. biologije in gospodinjstva, AFP prehranska svetovalka
Več prispevkov Lucije Šušteršič >>

 


Sledite nam