Recepti Facebook Recepti Instagram

Ali so Michelinove zvezdice dobile restavracije, ki jih obožujemo tudi Slovenci?

Ustvaril dne 19. junija, 2020

V zadnjem mesecu smo dobili rezultate kar dveh ocenjevanj slovenskih restavracij – The Slovenia Restaurant Awards in Michelinove zvezdice. Katere restavracije so dobile najboljše ocene? Ali smo Slovenci navdušeni nad istimi restavracijami kot Michelinovi strokovnjaki?

Najboljše restavracije po oceni Slovencev

The Slovenia Restaurant Awards so bile prvič podeljene leta 2017. Glasovanje za najboljšo slovensko restavracijo poteka v dveh delih. Najprej žirija sestavi ožji izbor restavracij, ki se uvrstijo v glasovanje. Nato glasuje najprej strokovna javnost, gostinci, novinarji in drugi strokovnjaki s kulinaričnega področja. Na podlagi njihovih ocen se naredi ožji izbor restavracij, ki pridejo v zadnji krog glasovanja. V zadnjem krogu glasujejo vsi ljubitelji hrane. Na podlagi vseh glasov, so razglašeni zmagovalci v posameznih regijah in kategorijah ter najboljše restavracije v celotni Sloveniji.

Letos je zaradi novega koronavirusa podelitev priznanj potekala kar prek spleta. Lovoriko najboljših treh restavracij so prejeli Gostilna pri Lojzetu – Dvorec Zemono, Hiša Franko in Vila Podvin. Med najboljših 10 so se uvrstili še JB Restavracija, Hiša Denk, Restavracija Strelec, Gostilna Rajh, Gostilna Repovž, Galerija okusov in Gostišče Grič.

Michelinove zvezdice končno tudi pri nas

Razglasitev Michelinovih zvezdic v Sloveniji je potekala 16. junija dopoldan. Prihod Michelinovega vodnika v Slovenijo je bila težko pričakovana, saj s tem Slovenija lahko dobi večjo prepoznavnost na gastronomskem področju. Slovenski kuharji in kuharice bodo prek Michelinovega vodnika in zvezdic svoj pečat lahko pustili v svetu kuhanja.

Poleg podelitve Michelinovih zvezdic, prihaja k nam v bližnji prihodnosti tudi Michelinov vodnik, s čemer bo Slovenija še utrdila svoj sloves kulinarične destinacije. S tem bo ravno ob pravem času podprl panogi, ki ju je izbruh koronavirusa najbolj prizadel.

Med prvimi prejemniki Michelinovih zvezdic pri nas, so Hiša Denk in Gregor Vračko, Gostilna pri Lojzetu – Dvorec Zemono in Tomaž Kavčič, Viila Podvin in Uroš Štefelin, Restavracija Dam in Uroš Fakuč ter restavracija Atelje in Jorg Zupan, ki so vsi prejeli po eno Michelinovo zvezdico. Zvezda večera je bila Hiša Franko pod taktirko Ane Roš, ki je prejela kar dve Michelinovi zvezdici.

Michelinove zvezdice so tako prejeli vsi trije zmagovalci izbora za najboljšo Slovensko restavracijo. Zagotovo smo vsi Slovenci na njihove dosežke zelo ponosni in se veselimo njihovih nadaljnjih kulinaričnih ustvarjanj.